Продавці знизили ціну на гречані крупи. За даними Вінницького обласного управління Держстатистики, вартість одного кілограма в регіоні протягом короткого часу зменшилася на 1,72 гривні. Якщо в останній день серпня за таку кількість треба було заплатити в середньому 30,83 гривні, то вже 10 вересня -- 29,11. Найбільше за такий само період "впала" ціна на крупи на ринках обласного центру. Скажімо, на ринку "Привокзальний", кілограм гречки можна купити за 27--27,5 гривні. Фахівці прогнозують, що вона стане ще дешевша.

 

-- Уже намолочено 13 тисяч тонн гречки, -- каже начальник департаменту агропромислового розвитку Вінницької облдержадміністрації Микола НЕЇЛИК. -- Збирання цієї культури ще триває. Загалом буде понад 15 тисяч тонн. Середня врожайність -- 15 ц з гектара, що на 5 ц перевищує минулорічний показник. Маємо площу трохи більше, ніж торік. Загалом у державі врожай гречки щедріший, ніж торік. На це одразу зреагував ринок.

 

Дешевше стали продавати і цукор. За даними статистики, наприкінці серпня за кілограм солодких кристалів треба було віддати 13,41 гривні, тепер середня ціна становить 13,06 гривні. На згаданому ринку "Привокзальний" 50-кілограмовий мішок продають по 10--10,5 гривні за кіло. За меншу кількість (від одного кілограма) просять 11,5--12 гривень.

 

-- Ситуація аналогічна тій, що і з гречкою, -- продовжує Микола Неїлик. -- На ринку з'явився "свіжий" цукор, його стало більше, тому й результат не забарився. Заводи нашої області вже зварили перші 50 тисяч тонн цукру. Загалом, за прогнозами, з нинішнього врожаю буряків буде 400--410 тисяч тонн солодких кристалів.

 

Віктор СКРИПНИК.

 

Вінницька область.

 

Голос України