Комітет Верховної Ради з питань промислової політики та підприємництва готує до другого читання проект закону про Установу бізнес-омбудсмена.


У комітеті вже відбулося засідання робочої групи з доопрацювання відповідного законопроекту. В обговоренні брали участь голова комітету Віктор Галасюк, директор Європейського банку реконструкції та розвитку в Україні (ЄБРР) Шевкі Аджунера, заступник бізнес-омбудсмена Ярослав Грегірчак, а також представники Міністерства економічного розвитку і торгівлі, Державної регуляторної служби, Федерації роботодавців України, Українського союзу промисловців та підприємців, Торгово-промислової палати України, Європейської бізнес-асоціації.


Законопроект підготовлений з метою впровадження зобов’язань Меморандуму про взаєморозуміння щодо підтримання української антикорупційної ініціативи від 12 травня 2014 року.


Документ передбачає запровадження на законодавчому рівні інституту бізнес-омбудсмена як посередника, який сприятиме суб’єктам підприємництва у захисті їх прав та законних інтересів. Також проектом закону визначаються правові засади створення установи, напрями її діяльності, а також принципи взаємовідносин з державними органами, органами місцевого самоврядування, суб’єктами господарювання та підприємництва.


«Наше завдання забезпечити незалежність, впливовість, прозорість, підзвітність суспільству та ефективність діяльності бізнес-омбудсмена в інтересах підприємців, інвесторів, виробників в Україні», — наголосив Віктор Галасюк. Він також зазначив, що найближчим часом відбудеться розширене засідання робочої групи з залученням народних депутатів з Комітету Верховної Ради з питань промислової політики та підприємництва і зацікавлених представників фракцій та груп парламенту, представників уряду і бізнес-асоціацій.


Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.