Продавці знизили ціну на гречані крупи. За даними Вінницького обласного управління Держстатистики, вартість гречки в регіоні протягом короткого часу зменшилася на 1,72 грн. Якщо в останній день серпня за кілограм треба було викласти в середньому 30,83 грн., то вже 10 вересня — 29, 11 грн.

 

Найбільше ціна на гречані крупи впала на ринках обласного центру. Скажімо, на ринку «Привокзальний» кілограм такої продукції можна купити за 27—27,5 грн. Фахівці прогнозують, що вона стане ще дешевшою.


— Уже намолочено 13 тисяч тонн гречки, — каже начальник департаменту агропромислового розвитку Вінницької облдержадміністрації Микола Неїлик. — Збирання цієї культури ще триває. Загалом буде понад 15 тисяч тонн. Середня врожайність — 15 центнерів з гектара, що на 5 центнерів перевищує минулорічний показник. Маємо площу більшу, ніж торік. Загалом у державі врожай гречки щедрий. На це одразу зреагував ринок.


Дешевше стали продавати і цукор. За даними статистики, наприкінці серпня за кілограм солодких кристалів треба було віддати 13,41 грн., тепер середня ціна становить 13,06 грн. На ринку «Привокзальний» 50-кілограмовий мішок продають по 10—10,5 грн. за кілограм. У роздріб просять 11,5—12 грн.


— Ситуація аналогічна, — продовжує Микола Неїлик. — На ринку з’явився «свіжий» цукор, його стало більше, тому й результат не забарився. Заводи нашої області вже зварили перші 50 тисяч тонн цукру. Загалом за прогнозами з нинішнього врожаю буряків буде 400—410 тисяч тонн солодких кристалів.

Вінницька область.