Дворічна робота колективу Запорізької АЕС з модернізації первістка станції завершилася повним успіхом. Державна інспекція ядерного регулювання України ухвалила рішення про продовження терміну експлуатації енергоблока № 1 ЗАЕС до 23 грудня 2025 року.

 

Нагадаємо, що історія найбільшої в Європі атомної станції розпочалася саме з пуску згаданого блока, який відбувся 10 грудня 1984 року. Відтоді потужним агрегатом вироблено 177 млрд. кВт. год. електроенергії. Це, до речі, більш як річне виробництво всієї української генерації (163,3 млрд. кВт. год. у 2015 році). Останні два роки блок найчастіше перебував на кількамісячних ремонтах. При цьому в перервах між ними продовжував генерувати планові потужності.

 

Зрештою, всі роботи з модернізації завершено і отримано дозвіл на подальше активне життя блока. Нагадаємо, що гарантований термін роботи останнього -- 30 років, а далі її продовження можливе лише після виконання жорстких вимог до безпечної експлуатації всього блочного обладнання.

 

І ще: 19 вересня в Енергодарі відбудуться громадські слухання, присвячені темі продовження експлуатації блока № 2. Перший струм останній, нагадаємо, видав 22 жовтня 1985 року.

 

Леонід СОСНИЦЬКИЙ.

 

Запоріжжя.

 

Голос України