Народний депутат України від Вінниці Сергій Кудлаєнко підтримав студентів місцевого національного технічного університету у реалізації проекту зі створення сонячного колектора для нагрівання води у приватних будинках.


— Винахід студентів дає можливість реально економити кошти, що їх сплачують за комунальні послуги, — каже Сергій Кудлаєнко. — Студенти готуються представити свій прилад на міжнародному конкурсі. Я переконаний, що він не залишиться поза увагою членів журі, бо має одразу дві вагомі складові — соціальну та екологічну.


Один із авторів розробки студент Дмитро Івчук повідомив, що створений колектор у сонячний день нагріває двісті літрів води протягом 4—5 годин. Може використовуватися в індивідуальних будинках. Його максимальна вартість — сім тисяч гривень. «Ми створили команду винахідників, яку назвали «ENACTUS», — каже Дмитро Івчук. — Маємо низку інших розробок у сфері енергозбереження та енергоефективності. Зараз готуємося до міжнародного конкурсу студентів-винахідників, що відбудеться в Канаді. Семеро з нашої команди братимуть у ньому участь. Сподіваємося, що без нагород не повернемося».


Свій винахід студенти презентували вінничанам. У приміщенні громадської організації «Гармонія» навчали бажаючих, як можна самотужки виготовити сонячний колектор для нагрівання води. Разом з іншими опановував науку молодих винахідників і Сергій Кудлаєнко.