Масштабну програму з децентралізації «U-LEAD з Європою: делегування повноважень, підзвітність та розвиток місцевої влади в Україні» презентували сьогодні у Вінниці Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман та Єврокомісар із питань розширення та політики добросусідства Йоханнес Ган.


— Програма є конкретним прикладом рішучої підтримки Євросоюзом реформ в Україні, — зазначив Йоханнес Ган. — Упровадження реформ у сфері децентралізації дасть відчутні переваги для українських громадян. Це відбудеться, зокрема, за допомогою доступу до кращих послуг, коли вони матимуть справу з місцевими або регіональними органами влади.


За словами Єврокомісара, нова програма підкріплена вагомим фінансуванням, її бюджет становить 102 мільйони, що їх виділили європейські партнери. «Мета програми — створити адаптивне до потреб населення багаторівневе управління, яке має бути прозорим і підзвітним», — уточнив Володимир Гройсман. За його словами, програма складається з двох основних компонентів. Один із них передбачає створення центрів надання адміністративних послуг та забезпечення активної участі громадян у місцевому розвитку. Пріоритет надаватимуть добровільно об’єднаним громадам. Другий компонент має на меті підвищення рівня інституційного розвитку органів влади на всіх рівнях для ефективної реалізації децентралізації та регіональної політики.


Участь у презентації програми, крім представників євроструктур та міжнародних донорів, узяли делегати з Донецької області, які займаються питаннями децентралізації, а також керівник об’єднаної територіальної громади очільник міста Лиман.

Вінниця.