Найбільш тіньовими в плані оплати праці є будівництво, готельно-ресторанний бізнес та роздрібна торгівля. Саме там офіційно найнижчі зарплати. Тому влада хоче передати функції Державної служби праці територіальним громадам. Про це заявив міністр соціальної політики Андрій РЕВА під час робочої поїздки у Чернігівську область.

 

"Але навіть коли ми передамо ці функції, згідно із Законом "Про регуляторну діяльність" інспектор перед виходом на перевірку має за 10 днів попередити про це підприємця, -- каже міністр. -- Логічно, що в день візиту на робочому місці будуть лише офіційно оформлені працівники. Тож ми сьогодні подали законопроект про виключення Держслужби праці зі списку контролюючих служб, які мають повідомляти про перевірку, -- нам заявили, що ми порушуємо права підприємців. А як же права людей на достойну оплату праці? Що є вищим: права підприємця, який порушує права людини, чи права цієї людини?"

 

Міністр соціальної політики Андрій Рева розуміє несправедливість системи субсидій, адже в його будинку 40% мешканців їх отримують, а у дворі припарковані 36 автомобілів. Проїзд із ремонтом коштує в середньому три тисячі гривень. Але цілком можливо, що власники машин ще й субсидію отримують. А в Деснянському районі Чернігова по субсидії звернулись 60% жителів. Узагалі Чернігівщина -- одна з перших по субсидіях, бо є однією з найбідніших. Тому вихід міністр бачить і в посиленні контролю за видачею субсидій, і в зростанні рівня оплати праці.

 

"Якщо говорити про підвищення якості життя, то це, звичайно, осучаснення механізму соціальних виплат. Для України необхідно не лише індексувати мінімальні пенсії та зарплати, а й підняти їх у відсотковому значенні", -- зазначив Андрій Рева.

 

Василь ЧЕПУРНИЙ.

 

Чернігівська область.

 

Голос України