Парламентська хроніка
Ранкове засідання 13 березня
Верховна Рада розпочала засідання з ухвалення звернення до Організації Об’єднаних Націй стосовно спроб Російської Федерації анексувати частину території України. «За» документ проголосували 250 народних депутатів. У заяві Україна звинуватила Росію в необгрунтованій агресії та у спробі анексії частини української території і закликала ООН негайно розглянути ситуацію у Криму. Також Україна заявила про своє право звернутися до регіональних військових блоків та країн з проханням допомогти їй забезпечити територіальну цілісність.
Під час обговорення Ірина Геращенко (фракція «УДАР») запропонувала звернутися до ООН з пропозицією виключити з організації Російську Федерацію як агресора та окупанта.
 Олесь Доній (група «Суверенна європейська Україна») закликав до введення на територію України миротворчого контингенту ООН, оскільки самостійно змагатися з армією Російської Федерації ми не спроможні.
Борис Тарасюк (фракція ВО «Батьківщина») наголосив на необхідності домагатися проведення спеціальної сесії ООН, оскільки Росія, будучи членом Ради безпеки ООН, блокує всі її резолюції по Україні. Регіонал Сергій Тігіпко зазначив, що фракція послідовно виступає за територіальну цілісність України, однак закликає утримуватися від провокацій до проведення референдуму. Натомість свободівець Юрій Михальчишин також наголосив, що Україна як член-засновник ООН не просто зобов’язана звернутися з проханням про захист від агресії, а й запропонував згадати, як свого часу СРСР було виключено з Ліги Націй за агресію проти Фінляндії. 
Адам Мартинюк від імені КПУ запевнив, що фракція та партія послідовно виступають за територіальну цілісність, але не голосуватимуть доти, доки не буде припинено політичних переслідувань. 
Анатолій Кінах (група «Економічний розвиток») наголосив на важливості того, щоб заяву Верховної Ради було ухвалено до того, як ООН розглядатиме резолюцію по Україні.
Позафракційний Олег Ляшко, коментуючи висловлювання про необхідність не поспішати з ухваленням звернення, назвав його авторів агентами чужих держав. 
Ще один позафракційний Микола Рудьковський запропонував збільшити нашу військову присутність в автономії.  Після цього Верховна Рада ухвалила постанову про підтвердження курсу України на інтеграцію до Європейського Союзу та про першочергові заходи в цьому напрямі. «За» документ проголосували 252 народні депутати.
«Уряд просить підтримати проект постанови, яка б чітко визначала наші кроки на шляху євроінтеграції», — зазначив Голова Верховної Ради Олександр Турчинов.
Далі головуючий запропонував представникам фракцій висловитися стосовно призначення Станіслава Шевчука, Володимира Стретовича, Ігоря Сліденка, Миколи Мельника та Сергія Саса на посади суддів Конституційного Суду.
Натомість представник фракції Партії регіонів Дмитро Шпенов запропонував Верховній Раді скасувати постанову про звільнення суддів Конституційного Суду. До того ж він посилався на відповідне звернення суддів КС. Він також зазначив, що оскільки кандидатури на посади суддів не було погоджено з фракцією, то регіонали участі в голосуванні не братимуть.
Руслан Князевич (фракція ВО «Батьківщина») зауважив, що потрібен не один рік, щоб відновити довіру до Конституційного Суду. Саме тому на ці посади треба призначати не політиків, а правників, які мають довіру у професійному середовищі, вважає він. 
Віктор Бондар (група «Суверенна європейська Україна») закликав обирати до складу Конституційного Суду фахівців, які матимуть власну думку, обстоюватимуть суверенітет держави та не поміняють свої позиції залежно від того, хто перебуває при владі.
Поки лічильна комісії пішла готуватися до голосування про призначення членів Конституційного Суду, головуючий запропонував перейти до розгляду надважливого законопроекту — про Національну гвардію України.
Автором одного із законопроектів про Національну гвардію (реєстр. № 4393) виступив Голова Верховної Ради Олександр Турчинов. 
«Унікальність Національної гвардії України полягає в тому, що вона виконуватиме службово-бойові завдання в інтересах громадян, суспільства і держави в умовах мирного часу, за надзвичайних ситуацій, а також бере участь у забезпеченні оборони України, захисті її суверенітету і територіальної цілісності, безпеки прикордонного простору, державної незалежності і національних інтересів у разі збройної агресії, збройного конфлікту чи загрози нападу шляхом безпосереднього ведення бойових дій», — наголосив О. Турчинов. Водночас в умовах мирного часу та за надзвичайних ситуацій зазначений орган виконуватиме в основному правоохоронні функції всередині держави.
Голова Комітету Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Андрій Кожем’якін зазначив, що комітет рекомендував ухвалити законопроект авторства О. Турчинова, врахувавши при цьому деякі положення законопроекту Ю. Сиротюка. На необхідності негайного створення Національної гвардії наголосили голова підкомітету Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони Олександр Кузьмук та голова РНБО Андрій Парубій. 
Під час обговорення позафракційний Анатолій Гриценко запропонував зняти обмеження про те, що застосування сили з боку Національної гвардії можливе тільки за умови введення надзвичайного стану, а Леся Оробець (фракція ВО «Батьківщина») наголосила, що Національна гвардія не повинна займатися охороною мирних заходів. «Цим має займатися муніципальна міліція», — сказала вона.
Підбиваючи підсумки обговорення, О. Турчинов запропонував підтримати деякі пропозиції народних депутатів, зокрема, Ю. Сиротюка стосовно того, що командувача Національною гвардією призначає Верховна Рада за поданням Президента та що її чисельний склад визначатиме парламент. Після цього законопроект в цілому підтримали 262 народні депутати.
Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект про реабілітацію осіб, які були незаконно засуджені. 
Під час обговорення Олег Зарубінський (група «Суверенна європейська Україна») зазначив, що людина, котра стала жертвою правосуддя, є жертвою незалежно від того, стала вона нею до 2010 року чи після, як це передбачає законопроект.
Законопроект було ухвалено в першому читанні з урахуванням пропозиції О. Зарубінського.
Верховна Рада 226 голосами в цілому ухвалила законопроект про внесення змін до Закону України «Про вибори Президента України» щодо техніко-юридичного вдосконалення виборчого процесу та 231 голосом — постанову «Про забезпечення безперешкодної діяльності засобів масової інформації у передвиборний період 2014 року». За словами голови Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформації Миколи Томенка, це традиційний документ, котрий, зокрема, забороняє перевірку контролюючими органами ЗМІ у передвиборний період.
Перед завершенням ранкового засідання з інформацією про результати голосування за обрання суддів Конституційного Суду виступив голова лічильної комісії Геннадій Зубко. За його словами, жодна із запропонованих кандидатур не набрала 226 голосів. Він також зазначив, що комісія пропонує визнати голосування таким, що не відбулося з технічних причин.
Ірина Геращенко («УДАР») підтримала останню пропозицію та висловилася за повторне голосування за призначення суддів Конституційного Суду.
А Сергій Соболєв («Батьківщина») запропонував повернутися до цього питання вже під час вечірнього засідання, прибравши при цьому з бюлетеня пункт «Проти всіх», оскільки його наявність заплутала багатьох депутатів. Головуючий підтримав пропозицію про повторне голосування на початку вечірнього засідання.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Володимир Шкварилюк, Ірина Фаріон під час голосування за обрання суддів Конституційного Суду.