Вересневі ціни столичних мешканців і засмутили, і втішили. З одного боку, з 1 вересня вкотре підстрибнула «комуналка» — через здорожчання електроенергії. Крім того, віднедавна потроху поповзли вгору ціни на деякі овочі і фрукти. Водночас є привід радіти: на стомлених сонцем офісних працівників, які за ціле літо так і не спромоглися з’їздити до моря, чекають шалені знижки.

 

Потенційний курортник Олексій із задоволенням вивчає варіанти розміщення в Одесі та її околицях. «Порівняно із серпнем ціни впали, — зазначає він. — Тепер навіть на мою скромну зарплату я можу звозити сім’ю на відпочинок». Олексій працює в одній із бюджетних організацій міста, тож доходи має відповідні.


Бюджетний відпочинок у селах, розташованих на відстані сорока-шістдесяти кілометрів від Перлини біля моря, стане Олексію у 130—150 гривень з кожного члена сім’ї. «Це вагончик або будиночок з вигодами у дворі, — пояснює він. — У серпні ціни навіть на такі апартаменти для невибагливих стартували від 250 гривень». За комфортніше житло навіть у вересні доведеться викласти більше.


«Ми хочемо зупинитися у селі Грибівка, в одному із пляжних готелів, — каже Олексій. — У серпні тут відпочивав мій брат зі своєю нареченою — викладав 1300 гривень за двомісний номер з душем, кондиціонером, холодильником і гарним краєвидом. Це за добу. Нині все коштує удвічі менше. Приємно, що є з чого вибрати — у серпні, перед Днем Незалежності, брат ледве знайшов вільний двомісний номер. Нині їх хоч греблю гати. Сім’ї, які мають дітей шкільного віку, роз’їхалися, студентські компанії — також. Відпочивальників меншає. Через це дешевшають ціни на послуги».


Ціни на харчі в курортних околицях дещо вищі, ніж в Одесі, але цілком прийнятні. І в Києві, і в Грибівці, і в Одесі в серпні пластиковий стаканчик малини коштував 20 гривень.


«Взагалі Одеса — це місто, де все по 20, — жартує Олексій. — Окрім житла, звичайно. Хочеш сфоткатися з ручними голубами? Викладай двадцятку. Хочеш здати свою валізу в камеру схову на залізничному вокзалі? Заплатиш стільки само (за дві валізи — 40 гривень). І, нарешті, півторалітрова пляшка води в кіоску біля перону (звичайна вартість — 10—11 гривень) теж коштує 20 гривень. Брат розповідав».


Розслаблятися бюджетним курортникам не випадає. Найбільше Олексія засмучує «комунальна тема» — перспектива отримати платіжки з астрономічними сумами за опалення, яке у столиці можуть увімкнути вже у жовтні. «Тиждень попляжимося — і додому, до Києва. На більше грошей усе одно не вистачить», — констатує він.


Восени родина планує запасти харчів на зиму — закупити картоплю і зробити закрутки. А на все це теж потрібні гроші. Тим часом у другій декаді вересня у Києві поповзли вгору ціни на основні продукти харчування.

«Здорожчав навіть якісний шашлик: на базарі у Солом’янському районі столиці свинячий ошийок коштує 102 гривні за кілограм. Півтора тижні тому за нього просили на 6 гривень менше! На нелегальному ринку біля мого будинку підстрибнули в ціні баштанні, а також яблука-груші. Смачні дині сорту амал, які раніше пропонували по 11—12 грн. за кілограм, тепер коштують 14—15. Яблука вже не по 8, а по 10—12, — каже Олексій. — Картопля 5,5—6 гривень за кілограм, помідори — від 5, огірки — від 10».


Серпневі ціни киянам подобалися більше. Приємну тенденцію до здешевлення зафіксувало і міське управління статистики. За його даними, у серпні на споживчому ринку столиці ціни знизилися на 0,2% (порівняно з липнем). Щоправда, з початку року вони зросли на 3,8%. У цілому по Україні порівняно з попереднім місяцем ціни «схудли» на 0,3%, а з початку року набрали 4,5%.


В серпні у Києві ціни на продукти харчування та безалкогольні напої знизилися на 1,5%. Найбільше (на 10,4%) подешевшали овочі та фрукти (на 9%), втратили в ціні риба — 1,8%, масло та молоко — 1,7% та 1,2% відповідно. Водночас подорожчали макаронні вироби на 1,6%, цукор — на 1,3%, яйця, м’ясо та м’ясопродукти — на 1,2% і 1,1% відповідно.


Ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби зросли в середньому на 5% (зокрема, сигарети додали в ціні 8,9%).


Зафіксувала серпнева статистика і зростання цін (тарифів) на житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива для киян порівняно з липнем на 2,1%. Це відбулося переважно за рахунок підвищення тарифів на каналізацію — на 43,8% та водопостачання — на 26,2%.