Колишній кінотеатр імені Щорса у Чернігові став кіно-культурним мистецьким центром з національно-патріотичного виховання дітей та молоді. Фактично, відкрила його в новому статусі виставка "Українська друга світова", підготовлена Українським інститутом національної пам'яті та Центром досліджень визвольного руху.

 

Вчителі міста та області, викладачі історії обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені К. Ушинського вперше побачили український вимір Другої світової війни, без радянських вигадок і штампів.

 

Сергій БУТКО, представник Українського інституту національної пам'яті у Чернігівській області, поінформував освітян: "Зміст експозиції відповідає новій навчальній програмі з історії України для старших класів загальноосвітніх шкіл. Її можна і важливо використовувати у навчальному процесі та національно-патріотичному вихованні дітей і молоді. Практично вперше чітко і однозначно в матеріалах експозиції визначена саме українська державна позиція щодо участі України в Другій світовій війні. Водночас це одна із відповідей на системну інформаційно-психологічну війну Російської Федерації проти України, яка ведеться щодо минулого".

 

Історик також зауважив: бажано інформувати учнів, що вперше у державній виставці такого рівня окремий стенд присвячено Корюківській трагедії 1943 року, яка замовчувалася у радянський час.

 

Василь ЧЕПУРНИЙ.

 

Чернігів.

 

Голос України