Цьогорічний сезон розкопок пізньоскіфського городища Червоний Маяк у Бериславському районі Херсонщини виявився надзвичайно вдалим для учасників спільної експедиції Інституту археології НАН України та обласної Інспекції охорони пам’яток історії та культури. На території городища вони знайшли одразу чотири поховання, датовані орієнтовно ІІ ст. до н. е. — ІІ ст. н. е. «Чорні археологи» ще не встигли їх розграбувати, тож науковці підняли на поверхню чимало цінних реліквій.

 

«Усі знайдені поховання виявилися жіночими. Причому померлі жінки могли належати до привілейованих верств населення — їх відправляли в останню путь із золотими прикрасами у вигляді тоненьких пластин фольги, намистом з бурштину, родовищ якого у Таврії просто немає. Окрім цього, музейні колекції поповнять численні зразки домашньої кераміки — тарілки та глечики, частина яких напрочуд добре збереглася. Всього здобутком експедиції стала понад тисяча артефактів», — задоволений керівник Інспекції охорони пам’яток історії і культури Херсонщини Іван Солоницький.


Розкопки городища Червоний Маяк на перехресті водних торгових шляхів Придніпров’я тривають уже багато років. Проте на сьогодні вивчили лише десяту частину його земель, оскільки коштів на дослідження, як правило, виділяють обмаль, та й то лише з обласного бюджету. Тож організатори розкопок для пришвидшення робіт хочуть залучити до них студентів історичних факультетів вузів з різних областей України. Можливо, вже з наступного року Червоний Маяк стане для них національною базою археологічної практики.

 

Херсонська область.