У Олевську на Житомирщині на стіні будинку, де під час Другої світової розміщувався штаб УПА, урочисто відкрито барельєф, присвячений 75-й річниці створення партизанської республіки Поліська Січ. Її бійці вели запеклу боротьбу за суверенітет і територіальну цілісність України проти червоних та німецько-фашистських окупантів. Ідеологом і фундатором загону став легендарний діяч повстанського руху Тарас Бульба-Боровець, який 28 червня 1941 року видав наказ про створення військового формування. Саме цю дату і вважають днем народження УПА Поліська Січ.
Вшанувати пам’ять головнокомандувача повстанських сил і його побратимів, чий героїзм та відданість українській ідеї і сьогодні надихають бійців АТО, прибули військовослужбовці, котрі захищають Україну від російсько-терористичних формувань на східних рубежах, представники влади й громадськості з Київщини, Волинської, Рівненської та інших областей.
Відкриваючи пам’ятний знак, відомий історик, дослідник руху опору на Поліссі Сергій Стельникович наголосив, що січовики Бульби-Боровця, воюючи проти німців та радянських військ, започаткували масштабний загальнонаціональний збройний рух опору. Учасники заходу нагадали, що ще за часів Польщі майбутній головнокомандувач створив підпільну організацію «Українське національне відродження», яка з початком Другої світової була реорганізована в УПА. Бульба-Боровець не раз дивився смерті в очі, витерпів муки й знущання у польському концтаборі Береза Картузька та в німецькому Заксенгаузені, але не зрадив національної ідеї. До своєї книги «Армія без держави» він узяв епіграфом слова Лесі Українки: «Хто визволиться сам, той буде вільний, хто визволить кого — в неволю візьме», які стали життєвим кредо генерал-хорунжого та тисяч його побратимів.


Після відкриття барельєфа колона, попереду якої хлопці та дівчата несли національний прапор, під звуки духового оркестру пройшла центром міста. Біля пам’ятного знаку, встановленого кілька літ тому на честь 70-річчя Олевської республіки Поліська Січ (у місті Олевськ УПА вдалося розгромити гарнізон червоних і взяти під контроль значну територію у трикутнику Слуцьк—Гомель—Житомир), відбувся мітинг (на знімку). Його відкрив заступник голови Олевської райдержадміністрації Дмитро Лазаренко. Він та лідери громадських організацій і політичних партій, що взяли участь у заході, наголосили на необхідності підвищення рівня просвітницької роботи, поширення інформації про боротьбу загонів УПА. Говорилося і про плани відкриття музею-бункера, де розміститься експозиція, присвячена Тарасу Бульбі-Боровцю та Поліській Січі.

 

Фото автора.