Цими вихідними у Дніпрі відбувся перший міський фестиваль науки, техніки та сучасних технологій.

 

Тут можна було побачити дронів, роботів, радіокеровані моделі авто, 3D-принтери, подивитися на захоплюючі експерименти, ознайомитись із вітчизняними інноваціями, послухати стартаперів та фахівців, які мають безпосередній стосунок до космічної сфери.

 

Як розповів Дмитро КИСЕЛЕВСЬКИЙ (на знімку), директор з корпоративних відносин компанії "Інтерпайп" (ініціатор фестивалю), цей захід покликаний популяризувати інженерію серед широкого загалу. "Ми хочемо, щоб діти мріяли бути інженерами, щоб студенти охоче йшли на роботу в технологічні компанії, адже вважаємо, що це класно і цікаво. Ми проаналізуємо, як пройдуть ці два дні, і якщо інтерес буде, то, напевне, фестиваль буде щорічним", -- зазначив він.

 

На технофесті було що подивитися не тільки дітям та молоді, а й дорослим. Так, у перший день тут відбулися змагання із робосумо. Маленькі механізми мали виштовхати "супротивника" за межі білого кола. Роботи заздалегідь запрограмовані, тож їх власники не можуть втрутитися в боротьбу на ринзі.

 

Також можна було повболівати за учасників всеукраїнського змагання з дріфту на радіокерованих машинках. На перегони зібралися кращі спортсмени із Києва, Дніпра, Харкова. Завдання полягає в тому, щоб у парних заїздах друга машинка максимально точно повторила траєкторію першої.

 

Ще однією захоплюючою подією став другий чемпіонат України з пілотування дронів. У майстерності керування коптерами позмагалися не тільки представники нашої країни, а й гості з-за кордону. Дрон-рейсинг -- гонка на спеціально обладнаній трасі. Середня швидкість апарата на дистанції -- 50--60км\год, а на деяких ділянках вона досягає 150км\год. Пілоти керують безпілотниками за допомогою відеозображення, яке отримують з їх борту, використовуючи спеціальні окуляри. Особливість перегонів у Дніпрі -- складна похила дворівнева траса, яка стала достойним викликом навіть для досвідчених рейсерів.

 

Як розповів діючий чемпіон України з цього виду спорту киянин Віктор ДЗЕНЗЕЛЬ (на знімку), зазвичай змагання влаштовують на полях або стадіонах. "Те, що траса розташовується на схилі, передбачає деякі труднощі в управлінні коптером, адже маневри на похилій поверхні дещо відрізняються", -- зазначає він.

 

За словами Віктора Дзензеля, на перегонах представлено один вид дронів -- гоночні, які спеціально будуються легкими, потужними та швидкими. Він каже, що цей спорт дуже молодий, і в Україні не так багато його представників, відбірних турів. До того ж це не дешево. "Якщо взяти початковий рівень, то сам коптер коштує майже 150 доларів, також потрібна апаратура управління -- це від 50 доларів, відеоокуляри -- мінімум 50--100 доларів. А ще додайте витратні матеріали, адже трапляються аварії, падіння. А оскільки спортивні, на яких ми літаємо, більш просунуті, то вартість коптерів зростає у три-чотири рази".

 

Окрім "повелителів повітря", на одній із локацій можна було познайомитись із підкорювачами космосу. В одноіменній зоні було представлено легендарне КБ "Піденне". "На фестиваль ми привезли малогабаритні зразки, які можуть комплексно охарактеризувати ті напрями, над якими ми працюємо. КБ "Південне" -- одне з небагатьох підприємств, яке представлено у всіх областях ракетно-космічної техніки. Ми 50 років робимо космічні апарати, зокрема, наші ракетоносії гідно виступають на світовій арені", -- каже Олександр ЛОГІНОВ, начальник відділу науково-технічної інформації КБ (на знімку). Він позиціонує Дніпро як центр технічної думки, технічного потенціалу, який потрібно розвивати і використовувати. "Ми були б раді, щоб молодь, яка відвідала фестиваль, відчула те, що ми відчуваємо, -- справжній кайф від зустрічі з найвищими досягненнями техніки. А досконалішої, ніж у ракетно-космічній галузі, у світі не існує", -- зазначив фахівець. До речі, як показує практика, космос і справді нині справа молодих. За словами Олександра Логінова, чисельність працівників КБ "Південне" нині перевищує п'ять тисяч, третина -- співробітники віком до 30 років, ще третина -- до 45и.

 

До речі, в рамках фесту можна було наживо поспілкуватися із сучасними героями космічної галузі, адже серед запрошених на захід були перший український космонавт Леонід КАДЕНЮК та переможці хакатонів NASA, розробники марсоходу Mars Hoрper.

 

Галина НЕРЕТІНА.

Фото автора.

 

Дніпропетровська область.

 

Голос України