Вшанувати пам’ять видатного вченого-мікробіолога та епідеміолога зі світовим ім’ям Данила Заболотного, з нагоди 150-ї річниці з дня його народження, прибули на Вінниччину нащадки та науковці з Києва, Одеси, а також з Вірменії і навіть з Америки.

Урочистості відбувалися у рідному селі вченого, яке названо його ім’ям — Заболотне — і розташоване на території Крижопільського району. Зустрічали гостей в оновленому музеї-садибі, що його дбайливо оберігають земляки академіка. Кошти на ремонт виділили з районного бюджету, виконувати роботи допомагали місцеві жителі. Гості й односельці, які їх зустрічали, поклали квіти на могилу вченого, якого не стало у 1929 році.
Світ вдячний Данилу Заболотному за те, що винайдені ним препарати дали можливість рятувати людей від епідемій смертельно небезпечних хвороб, таких як чума, холера, дифтерія, висипний тиф. Він створив першу у світі кафедру епідеміології в Одеському медичному університеті. Заснував Інститут мікробіології та епідеміології, який названо його іменем.
Навіть далекі від науки селяни, земляки Заболотного, передають своїм нащадкам розповідь про подвиг вченого — він на собі провів смертельно небезпечний експеримент із винайденою імунізацією проти холери. Після пробної імунізації Заболотний випив живу холерну культуру. На той час вченому було тільки 27 років. Імунізація врятувала його так само, як надалі рятувала сотні тисяч людей від холери.
Закінчилися заходи проведенням наукової конференції, що відбулася в райцентрі Крижопіль. Святкові урочистості відбулися також у колективі Вінницького медичного коледжу імені Данила Заболотного. Викладачі і студенти поклали корзину квітів до погруддя вченого, встановленого навпроти входу в головний корпус навчального закладу.

Вінницька область.