Проект державного бюджету-2017 не передбачає припинення фінансування шкіл, які мають менш як 25 учнів, за рахунок освітньої субвенції. Про це повідомив перший заступник міністра освіти і науки Володимир Ковтунець під час круглого столу, влаштованого у Верховній Раді профільним парламентським комітетом.

Дискусію присвятили «Перспективам подальшого розвитку системи загальної середньої освіти» в рамках обговорення проектів «Концепції середньої загальноосвітньої школи України», затвердженої Президією Національної академії педагогічних наук України та Концептуальних засад реформування середньої освіти «Нова українська школа», представлених у серпні керівництвом МОН.

Концепція від НАПН та Концептуальні засади від профільного міністерства не мають суперечностей, хоча дещо відрізняються в деталях. Зокрема, у за-пропонованому міністерством документі відсутнє положення щодо передшкільної освіти як обов’язкової.

Обидві концепції передбачають перехід до 12-річки та нової структури середньої школи. Започаткувати шкільну реформу покликаний проект нового базового закону «Про освіту». Фактично, концепція «Нова українська школа» містить основні положення законопроекту у короткому викладі.

На думку експертів, одним із найбільших «каменів спотикання» під час ухвалення законопроекту буде саме його фінансове обґрунтування. «Раніше нам говорили, що реалізація положень нового проекту закону «Про освіту» потребуватиме 150 мільярдів гривень додаткового фінансування, тому закон не можна приймати, — нагадав заступник міністра. — Ми акуратно все порахували. На наступний рік для втілення норм законопроекту «Про освіту» потрібно 6,88 мільярда гривень. Із них 4,2 мільярда вже враховано в проекті держбюджету. Тому закон є абсолютно реалістичним і його втілення може починатися з наступного року».

Академік-секретар Відділення загальної середньої освіти НАПН Олександр Ляшенко висловив сподівання, що фінансування освітньої галузі в бюджеті на 2017 рік буде закладено на рівні 7 відсотків ВВП». На цьому наполягав і профільний комітет.