У Вінниці відкрито єдиний в Україні Музей української марки, колекцію якого становлять марки, зібрані колишнім сотником армії УНР земляком вінничан Яковом Балабаном. З Нью-Йорка (США) їх доставив до міста над Бугом син філателіста Олександр БАЛАБАН.

 

На знімку:

 

перший в Україні
Музей української марки
містить унікальні поштові знаки,
деякі з них збереглися в декількох екземплярах

 

Фото з сайту
Вінницької міськради.

 

-- Рік тому міськрада Вінниці підписала меморандум про співпрацю з міжнародним благодійним фондом "Музей української марки імені Якова Балабана", -- зазначив на відкритті музею міський голова Вінниці Сергій МОРГУНОВ. -- За цей час у наданому владою приміщенні в центрі міста, на вулиці Соборній, облаштували музей, за експонатами якого можна вивчати маловідомі сторінки історії нашої держави.

 

Олександр Балабан, який прилетів з Нью-Йорка на відкриття музею, зауважив, що давно мав намір передати на батьківщину колекцію, зібрану батьком, але не робив цього, бо хвилювався, що тодішня влада може знищити її. "Тепер я упевнений, що зібрані експонати служитимуть людям у незалежній державі, де є істинно українська влада, -- каже гість з-за океану. -- Батько зібрав понад десять тисяч марок. Поки що я доставив їх тільки незначну частину. Це рідкісні марки, від 1830 року і подальшого часу. В Україні дуже мало українських марок, бо їх конфісковували у філателістів, особливо ті, що стосувалися періоду УНР. Тому їх вивозили за кордон..."

 

В експозиції є марки Західноукраїнської Народної Республіки, "Проголошення Незалежності Карпатської України 15 березня 1939 року", одна з восьми збережених марок -- "Покуття" (1919 рік). Погашення однієї з них відбулося Львівською поштою з нагоди відкриття першої поштової лінії Відень -- Краків -- Львів -- Київ (1918 рік). Є марки Російської імперії, які були погашені українським тризубом.

 

Генеральний директор Державного підприємства поштового зв'язку "Укрпошта" Ігор СМІЛЯНСЬКИЙ, який взяв участь у відкритті музею, повідомив, що подія у Вінниці є символічною ще й тому, що недавно в Нью-Йорку, звідки доставили експонати нового музею, відкрито першу виставку української марки.

 

Вхід до Музею української марки для студенів і учнів безплатний, дорослим треба заплатити десять гривень.

 

Віктор СКРИПНИК.

 

Вінниця.

 

Голос України