За ініціативи комітетів Верховної Ради з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин та у закордонних справах відбувся круглий стіл на тему: «Забезпечення дотримання громадянських і політичних прав, визначених Міжнародним пактом ООН про громадянські і політичні права та Конвенцією Ради Європи про захист прав людини і основоположних свобод».

 

Учасники круглого столу обговорили поточний стан дотримання основоположних прав людини на тимчасово окупованій території та питання відступу України від деяких зобов’язань відповідно до Міжнародного пакту ООН та Конвенції Ради Європи. Зокрема, представники міжнародних організацій поінформували про діяльність моніторингових місій та співпрацю з Україною у сфері дотримання прав людини.

Народні депутати, зі свого боку, вказали на недоліки моніторингових механізмів, які наразі існують. Зокрема, член Комітету з прав людини, голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров нагадав, що вже протягом двох з половиною років анексований Крим залишається за межами будь-яких моніторингових місій, та закликав міжнародні організації до активніших дій щодо примушення Росії до дотримання міжнародних правових норм, зокрема невизнання легітимності Державної думи Російської Федерації, вибори до якої відбулися напередодні.

Заступник голови Комітету з питань прав людини Георгій Логвинський додав, що Росія нехтує закликами і рекомендаціями міжнародних організацій, в тому числі ПАРЄ. «Жодна рекомендація ПАРЄ, членом якої є Росія, не була виконана. Міжнародна спільнота зобов’язана реагувати. Якщо ми замовчуємо — це шлях до замороження конфлікту», — наголосив він.

Ще один блок проблем стосується дотримання прав внутрішньо переміщених осіб. Зокрема, голова Комітету з прав людини Григорій Немиря звернув увагу на неприпустимість деяких механізмів, які застосовуються органами державної влади України по відношенню до внутрішньо переміщених осіб, зокрема необґрунтоване припинення соціальних виплат. «Абсолютно неприпустимою є стигматизація громадян України, які є ще більш вразливими з огляду на те, що вони були змушені покинути місця свого проживання», — зазначив він.

У засіданні круглого столу також узяли участь представники міжнародних правозахисних організацій, зокрема голова офісу, представник Генерального секретаря РЄ з питань координації програм співробітництва Ради Європи в Україні Мортен Енберг та голова Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Ертурулу Апакан, представники громадських організацій та експерти.

 

За повідомленням інформаційного управління апарату Верховної Ради.