Третьокласника з Вінниччини Валентина ТКАЧА поховають 21 вересня у його рідному селі Тягун Іллінецького району. Напередодні хлопчик загинув від вибуху снаряду часів Другої світової війни. Ще один постраждалий -- однокласник загиблого Ваня СПІРЧУК -- у вкрай тяжкому стані перебуває в лікарні.

 

На заіржавлену металеву знахідку натрапив Ваня Спірчук. Напередодні трагедії він допомагав дідові випасати череду. Снаряд лежав на полі, на краю села. Односельці припускають, що його виорали трактором. На жаль, дідусь хлопчика нікого не повідомив про можливу небезпеку. Зате про снаряд розповів у школі його внук. Таким, як сам, однокласникам. Після уроків разом із двома друзями вирушив показати знахідку. Як розповідають односельці, діти спочатку перенесли снаряд у березову посадку. На це звернула увагу жінка, яка тоді випасала череду. Вона накричала на них. Ті відійшли, але недалеко. Дочекавшись зручного моменту, знову попрямували до місця, де й сталася трагедія.

 

Один із односельців пояснив, що хлопчики боялися розбирати снаряд. Натомість вирішили кинути його об камінь, що був поряд. Сподівалися, що на відстані їм нічого не загрожуватиме.

 

-- Десь після четвертої дня я почула глухий вибух, -- розповіла кореспонденту "Голосу України" секретар Тягунської сільради Галина САВРАНЬ. -- Подумала, мисливці стріляють. Невдовзі після того селом проїхала "швидка", і вже люди сказали, що діти підірвалися на снаряді.

 

Співрозмовниця уточнила, що загиблий хлопчик -- із багатодітної родини. У нього є ще брат і дві сестри. Десять років тому вони перебралися в Тягун з іншого села, бо там батьки не мали роботи. Тут вони влаштувалися на фермі місцевого сільгосппідприємства. Статки у сім'ї невеликі. Депутати сільради обійшли виборців, щоб зібрати кошти на похорон дитини. Тяжко травмований другий хлопчик також з багатодітної родини.

 

За фактом загибелі дитини відкрито кримінальне провадження. Місце, де знайшли снаряд, обстежили фахівці вибухотехнічного відділу обласної поліції та кінологи зі службовими собаками. Про це повідомили у відділі комунікацій обласної поліції.

 

Віктор СКРИПНИК.

 

Вінницька область.

 

Голос України