У Вінниці відкрито єдиний в Україні Музей української марки, колекцію якого становлять марки, зібрані колишнім сотником Армії УНР, земляком вінничан, Яковом Балабаном. З Нью-Йорка їх доставив до міста над Бугом син філателіста Олександр Балабан.

— Рік тому міськрада Вінниці підписала меморандум про співпрацю з міжнародним благодійним фондом «Музей української марки імені Якова Балабана», — зазначив на відкритті музею міський голова Вінниці Сергій Моргунов. — За цей час у наданому владою приміщенні у центрі міста на вулиці Соборній облаштували музей, за експонатами якого можна вивчати маловідомі сторінки історії нашої держави.
Олександр Балабан, який прилетів з Нью-Йорка на відкриття музею, зауважив, що давно мав намір передати на батьківщину колекцію, зібрану батьком, але не робив цього, бо хвилювався, що тодішня влада може знищити її. «Тепер я упевнений, що зібрані експонати служитимуть людям у незалежній державі, де є істинно українська влада, — каже гість з-за океану. —Батько зібрав понад десять тисяч марок. Поки що я доставив їх тільки незначну частину. Це рідкісні марки, від 1830 року і далі. В Україні дуже мало українських марок, бо їх конфісковували у філателістів, особливо ті, що стосувалися періоду УНР. Тому їх вивозили за кордон...»
В експозиції є марки Західноукраїнської Народної Республіки, «Проголошення Незалежності Карпатської України 15 березня 1939 року», одна з восьми збережених марок — «Покуття» (1919 рік). Погасила одну з них Львівська пошта з нагоди відкриття першої поштової лінії Відень—Краків—Львів—Київ (1918 рік). Є марки Російської імперії, які були погашені українським тризубом.
Генеральний директор державного підприємства поштового зв’язку «Укрпошта» Ігор Смілянський, який взяв участь у відкритті музею, повідомив, що подія у Вінниці є символічною ще й тому, що недавно у Нью-Йорку, звідки доставили експонати нового музею, відкрито першу виставку української марки.
Вхід до Музею української марки для студентів та учнів безплатний, дорослим треба заплатити десять гривень.

Вінниця.

 

 

Перший в Україні Музей української марки містить унікальні поштові знаки, деякі з них збереглися в декількох екземплярах.

Фото з сайту Вінницької міськради.