Навіть через сорок днів після пожежі у двоповерховому житловому будинку у райцентрі Бар на Вінниччині не розпочали обіцяні міською владою відновлювальні роботи. 58 погорільців хочуть знати, чому будівельники втрачають погожі дні, а головне — коли можна буде повернутися у свої квартири? Чиновники нарікають на громіздку систему тендерних процедур. За словами одного з них, система ProZorro — не означає скоро...

У неділю, 7 серпня, у місті Бар згорів 28-квартирний житловий будинок, і 58 мешканців, які проживали в ньому, в один момент залишилися без даху над головою («Вогонь залишив без житла», «Голос України» за 10.08.2016 р.). Вогнем знищено весь другий поверх. Зруйновано перекриття між поверхами. До погорільців приїжджали представники міської й обласної влади, заспокоювали людей, що держава не залишить їх наодинці з бідою. Прийняли рішення відбудовувати споруду.
— Уже минуло стільки часу, а тут ніхто навіть молотком не вдарив, — розповів один із погорільців, який просив не називати його прізвища. — Єдине, що зробили, — прибрали обвуглені матеріали. Вікна і двері, як і в перший день після пожежі, так само світять дірами. Ми зібралися гуртом і пішли до керівників міста. Там пояснили, що не можуть розпочати роботи, бо не провели тендер. А не провели тому, що складна процедура. Але ж нам від того не легше. Жоден хазяїн так би не зробив — літом «грався» у документи, а в дощ чи мороз ставав до роботи. А тут саме так і буде.

500 аркушів паперу списали на документи для тендера

— Пачку паперу витратили на документи, щоб організувати тендер на закупівлю робіт і визначити їх виконавця, — розповів кореспонденту «Голосу України» начальник Барського будинкоуправління Анатолій Терлецький. — Я не жартую, на все це знадобилося п’ятсот аркушів паперу. Навіть під час таких надзвичайних ситуацій закон про тендерні процедури ніхто не скасовував. Єдина поблажка — у таких випадках застосовується переговорна процедура між замовником і виконавцем. Але ж документи все одно необхідно підготувати і подати. Весь цей час тим і займаємося. Спочатку замовляли експертизу, тепер заморочуємося тендером. А час минає. Люди правильно ставлять питання, що втрачаємо погожі дні. Та що робити, коли система ProZorro — не означає скоро.
Як стверджує співрозмовник, самотужки організувати тендер фахівцям будинкоуправління не під силу — настільки складною є процедура. Щоб прискорити процес, уклали угоду з консалтинговою компанією. Але і її фахівцям не вдається прискорити процес.
Не тільки в Барі доводилося чути скарги на складність у проведенні тендерних процедур. Створюється враження, що держава зумисне заплутала справу. Можливо, зроблено це для того, щоб із державної скарбнички «годувалися» ще й приватні компанії, по послуги однієї із яких звернулося комунальне підприємство?

Цього року не впораємося

Після того як нарешті відбудуться тендерні процедури, роботи з відновлення згорілого будинку розпочнуть із ремонту даху. Коли планують їх завершити?
— Важливо зробити перекриття і накрити будівлю, — наголошує Анатолій Терлецький. — Мурувати стіни і виконувати внутрішні роботи можна й узимку. Головне, щоб на голову не капало. Тому почнемо з демонтажу покрівлі. Фундамент не потребує підсилення. Заплановано провести теплоізоляцію фундаменту і викласти відмостку.
Як висловився співрозмовник, «однозначно, нинішнього року не вдасться все зробити». Багато часу доведеться витратити на перекриття між поверхами. Воно згоріло, бо було дерев’яним. Натомість встановлять металеві балки. Перестінки вимурують із цегли. Планувалося також зовнішнє утеплення стін, однак зробити це навряд чи вдасться, бо з коштами проблема.

Реальних коштів є один мільйон

Заступник міського голови Бара Юрій Гвоздяр уточнив, що на відновлення згорілого будинку потрібно 7,5 мільйона гривень.
— Реальних грошей поки що є один мільйон гривень, — каже пан Юрій. — Таку суму виділила міська влада. Стільки ж обіцяють із районного бюджету. Півтора мільйона передбачено з обласної казни. Проте ці кошти поки що не надійшли. Та й їх недостатньо для відновлення будинку.
За словами співрозмовника, одразу після пожежі з обласного бюджету виділили 256 тисяч гривень на матеріальну допомогу постраждалим. По десять тисяч гривень надали тим, хто проживав на другому поверсі, і по сім тисяч — на першому.
— У моїх батьків квартира була на другому поверсі, — розповів Анатолій Стащенко. — Вони отримали кошти. Тільки трохи меншу суму, ніж ви називаєте. Скільки? Їм виплатили 9950 гривень.
Батьки нині проживають у сина, туди ж перебралася сестра, яка теж мешкала у будинку, що згорів. Тепер у трикімнатній квартирі пана Анатолія — шестеро осіб. Усі погорільці так само знайшли притулок у рідних або знайомих. Одразу після пожежі частині з них надали місця в гуртожитку коледжу транспорту та будівництва.
— У нас нема людей із будинку, що згорів, — повідомив директор коледжу Йосип Кібітлевський. — Ті, кого ми прийняли до себе в гуртожиток після того як сталася біда, тепер оселилися у родичів чи знайомих.

Надішліть запит — повідомимо причину пожежі

Яку причину пожежі у житловому будинку називають експерти? У прес-службі ДСНС у Вінницькій області попросили надіслати запит, тоді письмово нададуть відповідь. Одразу після пожежі начальник управління ДСНС в області Руслан Шевчук у розмові з кореспондентом «Голосу України» висловив припущення, що пожежа виникла через необережне поводження з вогнем. «Ніякої проводки на даху будинку нема, тому вона не могла стати причиною, а горіти почало саме з даху», — уточнив Руслан Шевчук.
Керівник Барського будинкоуправління Анатолій Терлецький не здивувався такій інформації. Каже, що погорільці так само припускають, що будинок згорів через одного із їхніх сусідів. Це людина літнього віку, має фізичні вади.
— Цей чоловік наступного дня після пожежі першим прийшов до нас і вимагав квартиру, — каже Анатолій Терлецький. — Зрозуміло, якщо це справді він, то вчинив не навмисно, бо ж сам мав квартиру у знищеному будинку.
Утім, у поліцейських інша версія.

Вінницька область.

КОМЕНТАР

Керівник відділу комунікацій Вінницької обласної поліції Анна Олійник:

— Під час розслідування кримінального провадження за фактом пожежі в багатоквартирному будинку в місті Бар були опитані його мешканці та проведені необхідні слідчі дії. Згідно з попереднім висновком спеціалістів МНС встановлено, що причиною пожежі стало коротке замикання електропроводки. За матеріалами висновку призначена пожежно-технічна експертиза, за результатами якої буде прийнято рішення по справі.
На сьогодні у слідства немає підстав вважати, що мали місце підпал або необережне поводження з вогнем.

 

 

Минув місяць після пожежі.

Фото надане читачем газети Віктором ЗЕЛЕНЮКОМ.