Чиновники запевняють, що впораються з посівною. Хоча нині в багатьох регіонах спостерігається відставання від звичних графіків. Про це повідомили на селекторній нараді, яку провів перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Максим Мартинюк. Він також зазначив, що аграрії опинились у складній ситуації під час проведення осінньої посівної через посуху. Вона стримує роботи і відтягує агротехнічні строки посіву. Але, за словами чиновника, ще є надія, що погодні умови будуть сприятливіші, тому і наступного року результат очікується не гірший, ніж тепер. Низку цьогорічних врожайних показників посадовець назвав рекордними. Після повного завершення збирання ранніх зернових і зернобобових валовий збір по країні становив понад 1,9 мільйона тонн, що на 220 тисяч більше, ніж торік. Валове виробництво озимої пшениці — понад 1,3 мільйона тонн.

Гідний внесок у загальний результат зробили і аграрії Хмельниччини. Хлібороби області за урожайністю пшениці, яка становила 57,8 центнера з гектара, поступились лише колегам із Вінниччини, де здолали планку в 58,8 центнера з гектара. Найкращих результатів досягли на полях Волочиського, Красилівського, Новоушицького, Теофіпольського районів, де кожен гектар посіву ранніх зернових культур дав понад 57 центнерів. А найвищу урожайність — 64 ц/га — отримали агроформування Шепетівського району.

На окремих полях хліборобам вдалось досягнути рекордних результатів. Так, у фермерському господарстві «Династія» зі Старокостянтинівського району пшениця дала по 94 центнери з гектара. А у приватному підприємстві «Вигода» з Волочиського та ТОВ «Перлина Поділля» із Білогірського районів зібрали по 84—89 центнерів з гектара.

Загалом валові збори зерна понад 100 тисяч тонн отримали у дев’яти районах. Нині в області триває збирання пізніх культур — кукурудзи, сої, соняшника. Повністю завершено збір картоплі, наближається до завершення збирання овочів.

На початку серпня провели посів озимого ріпаку. Загальна площа цієї культури перевищила 70 тисяч гектарів, що становить 118 відсотків до прогнозу.

Під решту озимих планують відвести 231 тисячу гектарів, з яких 208 тисяч становить озима пшениця. На початок третьої декади вересня агропідприємствами всіх форм власності було посіяно понад 36 тисяч гектарів озимих. Наразі це лише 16 відсотків до прогнозу. Темпи проведення робіт відстають від торішніх більш як на 20 тисяч гектарів. Однак, як запевняє заступник голови ОДА Володимир Кальніченко, господарства впораються з прогнозним завданням, навіть якщо доведеться працювати у несприятливих погодних умовах.

Хмельницька область.

Фото з архіву «Голосу України».