«Я вважаю, що в підсумку ми її (Угоду про асоціацію України з ЄС. — Ред.) не ратифікуємо», — заявив прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте нідерландським депутатам 22 вересня, повідомляє The Fіnancіal Tіme. При цьому він висловив сподівання, що решта 27 держав-членів ЄС зможуть якимось чином обійтися без участі Нідерландів в асоціації з Україною.

Цій заяві передували кількамісячні дипломатичні зусилля і пошук компромісу. Після того, як нідерландці висловилися на референдумі проти ратифікації країною Угоди, офіційний Амстердам заявив, що ініціюватиме внесення змін в документ, зважаючи на рішення референдуму. Проте в Брюсселі заявили, що 27 країн, які вже ратифікували угоду, не переглядатимуть її знову. А Нідерланди, які створили «проблему», мають знайти і можливість для її розв’язання.
Проте, схоже, переговори між Амстердамом та Брюсселем навряд чи стали успішними. Звіти про детальний хід перемовин до преси не потрапили. Відомо тільки, що серед пропонованих нідерландським урядом компромісів були пропозиції ратифікувати лише економічну частину угоди із застереженнями, що Україна ніколи не стане членом ЄС. Про це повідомляла DW з посиланням на нідерландські ЗМІ.
Остаточне рішення щодо ратифікації уряд Нідерландів мусить озвучити не пізніше 1 листопада. Так у четвер вирішив парламент країни, повідомляє NOS. Ініціювала це рішення партія D66, яка підтримує ратифікацію і закликає уряд пожвавити переговори з Брюсселем. Але з рішенням про дедлайн для уряду погодилися і противники асоціації, зважаючи на те, що нинішній стан перемовин змушує уряд країни повністю пристати на результати референдуму.
Проте прем’єр повідомив депутатам, що звичайна відмова від ратифікації також є неможливою, адже угода вже застосовується в ЄС і застосовуватиметься надалі. Принаймні вона точно стосуватиметься решти країн-членів Євросоюзу і тієї, чималої, частини документа, що стосується компетенції Брюсселя. Тож Амстердам і Брюссель у будь-якому разі мусять у якийсь спосіб дійти компромісу.

Довідково 

6 квітня у Нідерландах відбувся консультативний референдум, під час якого 61 відсоток голландців, які прийшли на плебісцит, висловився проти Угоди про асоціацію України з ЄС. Нідерланди є останньою країною-членом ЄС, що не ратифікувала цей документ.