Комітет з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення рекомендував парламенту підтримати за основу законопроект №4794 — «Про статус і соціальний захист мирних (цивільних) громадян, які постраждали внаслідок проведення антитерористичної операції».

Представляючи законопроект, його автор — народний депутат України Наталія Королевська — повідомила, що з початком військового конфлікту на Донбасі в Україні з’явилась група людей, яка «потребує всебічної державної підтримки». Йдеться про мирних (цивільних) громадяни, які не брали безпосередньої участі у військових чи бойових діях під час проведення антитерористичної операції, але постраждали внаслідок її проведення, отримали каліцтво, зазнали матеріальних збитків тощо.

Законопроектом пропонується до такої категорії громадян віднести: осіб, які стали інвалідами внаслідок поранень чи інших ушкоджень здоров’я, отриманих у районах бойових дій; осіб, які отримали поранення чи інші ушкодження здоров’я у районах бойових дій; членів сімей, включаючи дітей, мирних (цивільних) громадян, які загинули або померли внаслідок поранення чи інших ушкоджень здоров’я, отриманих у районах бойових дій; внутрішньо переміщених осіб; осіб, які зазнали матеріальних збитків, що виникли у зв’язку із проведенням антитерористичної операції.

Для цієї категорії осіб цим документом також пропонується передбачити низку державних соціальних гарантій, а саме: безплатне отримання ліків; позачергове безплатне зубопротезування (за винятком протезування з дорогоцінних металів), безплатне забезпечення іншими протезами і протезно-ортопедичними виробами; 100-відсоткова чи 50-відсоткова знижка плати за користування житлом, комунальними послугами (газом, електроенергією та іншими послугами) та паливом; безплатний проїзд усіма видами громадського пасажирського транспорту; виплата допомоги з тимчасової непрацездатності працюючим інвалідам в розмірі 100 відсотків середньої заробітної плати незалежно від стажу роботи (для різних категорій громадян від 10 до 100 прожиткових мінімумів); підвищення пенсій, або державної соціальної допомоги, що виплачується замість пенсії (для різних категорій громадян від 40 до 100 прожиткових мінімумів) тощо. «Понад 1,7 мільйона людей змушені були покинути свої домівки для збереження своїх життя і здоров’я та своїх родин. Тому сьогодні не можна залишити таких людей сам на сам зі своїми проблемами, держава має забезпечити заходи для їх підтримки», — наголосила голова комітету Людмила Денісова.

«Велика кількість людей, які проживають на розмежувальній лінії АТО, стикаються з низкою проблем. І не помічати цього не можна. Тому держава повинна втрутитися і надавати таким особам всебічну підтримку», — додав заступник голови комітету Сергій Куніцин.