Щоб уникнути напруження під час збирання кукурудзи, у Бершадському районі на Вінниччині її вирощують у три етапи. Роблять це завдяки висіванню зерна на ділянках сортів ранньої, середньої і пізньої стиглості. Відповідно збирання розводять у часі.

 

— У нас понад 15 тисяч гектарів зернової кукурудзи, — розповідає в. о. начальника управління агропромислового розвитку Бершадського району Юрій Благодир. — «Королева» полів, як здавна називають цю культуру, традиційно закриває сезон збиральних робіт. По її душу приходять в останню чергу. Зазвичай пізно восени. Погода о такій порі, самі знаєте яка, — або дощить, або морозить, буває, і снігом притрусить. На такий час у нас залишаються тільки пізньостиглі сорти. Тобто упорати треба лише частину площі, бо на ділянках ранньої і середньої стиглості комбайни виводимо раніше.


Роздільне збирання має низку інших переваг. Зокрема, не доводиться позичати у сусідів додаткову техніку. Для збирання на окремих частинах площ у господарствах обходяться власними силами. Так само поступово відбувається процес транспортування зерна на сушарки. Їх у районі налічується 34. Там зерно доводять до визначених кондицій вологості. Як пояснив співрозмовник, насіння різних періодів стиглості так само по-різному реагує на наявність вологи в ґрунті.


— Протягом останніх десяти років ґрунти району недоотримують вологи, — наголошує Юрій Благодир. — Наші землі належать до лісостепової зони. Фахівці висловлюються за те, що їх варто перевести у степову зону. До речі, науковці також погоджуються з таким твердженням. А як не погодитися, коли протягом названого періоду жодного разу, наголошую, жодного(!), ґрунти не отримали визначеної для лісостепу норми вологи, це 540—600 міліметрів. Наприклад, торік цей показник становив 350 міліметрів, 2014-го на полях третини господарств випало тільки 50—60 міліметрів опадів. Найбільше волога потрібна у період формування зав’язі качанів рослин. Від цього залежить у подальшому врожайність. В один з років весняного бездощів’я кукурудза у більшості господарств дала по 45 центнерів з гектара. Втім, на ділянках сортів іншої стиглості зерна зібрали більше. Спрацював «ланцюжок» трьох періодів.


Нинішньої осені, за прогнозами, качанистої матимуть на круг до 80 центнерів. Вирощують кукурудзу також фермерські господарства. У них ситуація складніша. Особливо у період збирання врожаю. Якщо у сільгосппідприємствах мають достатньо потужної техніки, то фермери цим не можуть похвалитися. За словами посадовця, вони кооперуються, але все одно це не та техніка, що у підприємствах. Попри це «королеву» зі своїх наділів не проганяють.

Вінницька область.

 

Коментар

 

Микола Неїлик, начальник департаменту агропромислового розвитку Вінницької облдержадміністрації:


— Кукурудзу вирощують у всіх господарствах області. У низці районів — Калинівському, Хмільницькому, Козятинському — є сільгосппідприємства, де набули власного досвіду вирощування високих урожаїв, у них показники сягають 100—120 центнерів зерна з гектара. На бідніших ґрунтах, зрозуміло, урожайність нижча — 50—60 центнерів. У середньому по області виходить 70—80 центнерів на круг.


Кукурудза — культура прибуткова, її рентабельність може сягати двохсот відсотків. По-друге, на неї є постійний попит. Протягом останніх років область розширила ринки збуту зерна качанистої, продає його до Китаю, В’єтнаму, деяких інших країн. По-третє, платять непогану ціну. Причому вартість зерна 1—3 класу і 4—6 класу відрізняється неістотно. Якщо раніше різниця сягала до тисячі гривень за тонну, то нині це 50—60 гривень.

 

ДО РЕЧІ

 

На Вінниччині протягом останніх років кукурудзу на зерно вирощують у середньому на площі 300 тисяч гектарів. Нині під качанистою 310 тисяч. Поки що урожай зібрано на понад десяти відсотках площі. Середня урожайність — 85,5 центнера з гектара, це майже удвічі більше, ніж у такий само період минулого року. Кукурудза забезпечує регіону 2—2,5 мільйона тонн валового збору зерна. Протягом доби 65 елеваторів та 85 сушарок у господарствах можуть прийняти сто тисяч тонн зерна для доведення його до встановлених норм вологості.

 

 

Щедро вродила цьогоріч «королева» ланів у багатьох регіонах країни. Так, у селі Андрушки Попільнянського району Житомирської області нині качанистої збирають по 80—90 центнерів з гектара. З кукурудзяними перспективами учасники бізнес-туру, що відбувся в рамках VІІ Міжнародної конференції «Ефективне управління агрокомпаніями», змогли ознайомитися на полях ТОВ «Сігнет Холдинг».

 

Фото Галини Квітки.