Комітет Верховної Ради України з питань фінансової політики і банківської діяльності на своєму засіданні обговорив ситуацію, яка склалась із постраждалими вкладниками ПАТ «Банк Михайлівський».

«Комітет продовжує працювати над тим, щоб допомогти вирішити ситуацію із вкладниками «Банку Михайлівський», яких реально обдурили, оформивши їхні вклади не як вклади у банк, а як внески у фінансові компанії. Відтак держава тепер відмовляється компенсувати людям втрачені кошти. Навіть у межах гарантованої суми у 200 тисяч гривень», — зазначив голова комітету Сергій Рибалка (на знімку). За його словами, жодної «корисної» інформації для вкладників на численні звернення комітету та його особисті депутатські запити ані від Національного банку, ані від Фонду гарантування вкладів, ані від правоохоронних органів не отримано.

«Найбільше засмучує позиція Нацбанку. Мовляв, не бачили і не могли бачити зловживань у такому дрібному банку. Натомість експерти фінансового ринку твердять: високі відсоткові ставки банку були відомі учасникам ринку, і це вже було достатньою підставою для додаткової уваги з боку працівників банківського нагляду. А що тепер виходить? НБУ ні за що не відповідає?» — наголосив Сергій Рибалка.

Водночас члени комітету відзначали, що за два роки в Україні ліквідовано вже понад 80 банків, однак щоразу представники НБУ стверджують, що «нічого підозрілого не помітили» або «не встигли відреагувати». Нещодавно на спільному засіданні фінансового та антикорупційного парламентських комітетів ішлося про дивне банкрутство банку «Хрещатик».

Присутній на засіданні комітету перший заступник прокурора міста Києва Павло Кононенко заявив, що не виключає відповідальності Правління НБУ за доведення до неплатоспроможності ПАТ «Банк Михайлівський».

За дорученням Президента України було створено міжвідомчу робочу групу з метою вирішення питання повернення втрачених заощаджень вкладникам ПАТ «Банк Михайлівський». Однак ця міжвідомча робоча група поки що не розпочала працювати, оскільки не всі 14 державних органів надали своїх представників до її складу.

У фінансовому комітеті Верховної Ради обіцяють і надалі працювати над вирішенням питання постраждалих вкладників ПАТ «Банк Михайлівський».

Фото прес-служби голови Комітету Верховної Ради України з питань фінансової політики і банківської діяльності Сергія Рибалки.