В Азербайджані вчора відбувся референдум, на який було винесено 29 поправок до конституції. Серед них — продовження терміну повноважень президента з п’яти до семи років, необхідність посад віце-президентів, а також зняття обмеження за віком для кандидатів на посаду глави держави і в депутати, повідомляє DW.


Референдум вважається дійсним, якщо у ньому взяла участь чверть п’ятимільйонного електорату, а зміни буде ухвалено, якщо їх підтримає більше половини виборців, які голосували. Коли верстався номер, інформації щодо остаточної явки і підсумків голосування не було. У день проведення референдуму, який оголошено вихідним, було відкрито понад п’ять із половиною тисяч дільниць у 125 виборчих округах.


Проти проведення плебісциту виступила місцева опозиція та міжнародні правозахисні організації. Противники змін до конституції вважають, що «поправки» закріплять владу президента Ільгама Алієва, який у 2003 році «успадкував» президентство від батька Гейдара Алієва. 2009 році він провів референдум, за підсумками якого було схвалено поправки до конституції, одна з них передбачає, що чинний президент може брати участь у виборах більше двох разів поспіль.