Розповісти історію свого успіху відомим випускникам відомих вишів запропонували організатори ІІІ Міжнародної професійної спеціалізованої виставки «Освіта в Україні. Освіта за кордоном», яка цього року відбулася під гаслом «Навчайся в Україні!»

В рамках урочистого заходу, організованого компанією «Лідерекспоцентр», керівникам найкращих вишів вручили дипломи та нагороди — за внесок у розвиток національної системи освіти. «Щоб створити її позитивний імідж та підвищити престиж, ми започаткували соціальні проекти «Гордий вчитися в Україні» та «Згадай про аlma mater, подякуй за освіту». Вони покликані популяризувати українську освіту — зокрема, й серед сьогоднішніх абітурієнтів, показати її переваги і здобутки», — зазначила директор «Лідерекспоцетру» Евеліна Бардаш.
В очах наших урядовців (принаймні — присутніх на заході) українська освіта мала гідний вигляд і заслуговувала лише на компліменти. Батько чотирьох дітей — міністр інформаційної політики України Юрій Стець вручив відзнаку заступнику відповідального секретаря приймальної комісії Харківського політехнічного інституту Михайлу Васильєву. І зізнався: «Ми з дружиною обирали між трьома університетами, але зрештою зупинилися саме на Харківському політехнічному. І не помилилися». Обидва здобули дипломи ХПІ.
Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» організатори заходу назвали лідером із працевлаштування випускників. Тут навчаються понад 26 тисяч студентів та 400 аспірантів. Його охоче обирають іноземні абітурієнти. За час свого існування виш підготував фахівців для 94 країн.
У рейтинговій номінації «Лідер педагогічної освіти у загальноєвропейському освітньому просторі» переміг Національний педагогічний університет ім. Драгоманова. Його випускники командували спецназом, керували атомною енергетикою і будували заводи з переробки урану. Вони охоче йдуть у політику, засідають у парламенті, керують усіма і скрізь, тільки не працюють вчителями, жартома зазначив один з його колишніх студентів Роман Безсмертний. «Якщо хочете бути універсальними — вступайте до цього вишу», — закликав він. Відомий політик привітав свою альма-матер і вручив відзнаку проректору педагогічного університету з дистанційної освіти та інноваційних технологій навчання Анатолію Кудіну. 
Учитися ніколи не пізно і ніколи не рано. Так, майбутніх зірок балету починають готувати ще з «хореографічних ясел» — у дитсадку «Кияночка». Дворічні балерини — вже не дивина. Як розповів «Голосу України» директор Київського хореографічного коледжу заслужений працівник культури України Дмитро Кайгородов, потім діти зможуть продовжити навчання у профільній гімназії та коледжі. До речі, вихованцями Київського хореографічного коледжу є відомі солісти Національної опери України Ліна Володіна і Микита Сухоруков.
На жаль, не всі випускники наших мистецьких, інженерних, медичних та інших навчальних закладів зрештою можуть реалізувати свої професійні амбіції на Батьківщині. Але всі вони працюють на імідж країни — і вдома, і за кордоном.

 

 

Роман Безсмертний — випускник історичного факультету Київського педагогічного інституту (нині — НПУ ім. М. П. Драгоманова).

 

 

Міністр інформаційної політики Юрій Стець не шкодував слів вдячності на адресу своєї альма-матер — Харківської політехніки — і від імені організаторів акції вручив диплом представнику ХПІ кандидату технічних наук Михайлу Васильєву.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.