У Комітеті з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності заслухали інформацію про стан дотримання законності в державі.

Представники правоохоронних органів повідомили про реагування працівників поліції на вчинення резонансних злочинів та інші надзвичайні події. Говорили про стан злочинності в державі, перебіг і результати реформи тощо. Голова Комітету Андрій Кожем’якін, відкриваючи засідання, зазначив, що «своєрідним каталізатором спеціального засідання стали резонансні події, які відбувалися в різних регіонах країни за участю поліцейських». На базі комітету створили робочу групу під керівництвом першого заступника голови Миколи Паламарчука. Парламентарії звернулися з проханням надати інформацію про здійснення реформи правоохоронних органів. Народні депутати збирали дані в своїх округах, опрацювали відповідні аналітичні матеріали і рекомендації.

М. Паламарчук зазначив, що члени комітету підтримують прагнення міністра внутрішніх справ реформувати очолюване ним відомство. Він висловив переконання, що реформа МВС не може відбуватися у вакуумі й ніхто не має права нехтувати безпекою громадян, особливо тепер, під час збройної агресії на сході держави.

Члени комітету заслухали інформацію глави Національної поліції Х. Деканоідзе. Вона відзначила, що робота правоохоронців завжди і в кожній країні викликає велику зацікавленість, оскільки 90 відсотків населення має стосунок і комунікацію з цією службою. Х. Деканоїдзе також наголосила на важливості постійної підтримки поліції з боку Верховної Ради. Розповідаючи про реформу, яка нині відбувається, вона повідомила, що наприкінці вересня завершиться переатестація працівників поліції, в результаті якої дев’ять відсотків поліцейських звільнять. Реформа величезної структури, в якій працюють 115 тисяч осіб, не робиться протягом дев’яти місяців, наголосила вона, нагадавши про малі зарплати правоохоронців. Керівник Національної поліції погодилася з тим, що злочинність зростає (останній показник свідчить про те, що злочинів побільшало на 23 відсотки), однак пов’язує такий сплеск з тим, що народ бідніє.

Х. Деканоїдзе наголосила: найголовніше, що сьогодні потрібно Національній поліції, — це законодавча база. Пропозиції з приводу законодавчого забезпечення проведення реформи в правоохоронних органах надійшли й від Генерального прокурора Юрія Луценка.

За результатами засідання члени комітету ухвалили рекомендації, які після доопрацювання, спрямують відповідним органам.

Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.