Учора в центрі столиці України на Майдані Незалежності відбулася акція на підтримку Меджлісу кримськотатарського народу. У цей час у Москві російська Феміда вищої інстанції виносила вердикт щодо остаточної заборони на території Росії цієї громадської організації, оголосивши її екстремістською...

 

— 15 лютого 2016 року став днем початку нових репресій проти кримських татар, — сказав голова Меджлісу кримських татар Рефат Чубаров. — Тоді окупаційна влада оголосила Меджліс кримськотатарського народу екстремістською організацією й заборонила його діяльність на території Росії. Показово, що мін’юст РФ вніс Меджліс до списку екстремістських (а отже, заборонених) організацій ще до вироку суду. На рішення подано апеляцію, і слухання щодо цієї справи було призначено на 29 вересня у верховному суді Росії. У разі, якщо вердикт залишиться в силі, щонайменше дві з половиною тисячі демократично обраних представників кримськотатарського народу отримають статус екстремістів і автоматично стануть об’єктом переслідувань з боку російських правоохоронних органів. Понад те, десятки тисяч людей, які співпрацюють чи спілкуються з представниками Меджлісу, також можуть бути репресовані. За таких умов бути кримським татарином — уже злочин в очах окупаційної влади. Фактично заборона Меджлісу є забороною цілого народу. Репресивна машина може взагалі вийти з-під контролю з огляду на відсутність у Криму постійних моніторингових місій з прав людини чи незалежних ЗМІ.


Усі промовці відзначали якусь символічність у тому, що слухання у верховному суді РФ було призначено саме на 29 вересня, у день, коли виповнюється 75 років трагедії у Бабиному Яру.


— Нічим не відрізняється фашизм гітлерівський від нинішнього російського фашизму, — заявив «Голосу України» керівник громадської організації «Автомайдан Київ» Дмитро Карп. — Я — єврей, і моєму народу, як нікому, відомо, що таке переслідування за національною ознакою. Тому нині ми стоїмо разом. І мені дуже хочеться, щоб кожен українець був сьогодні з кримськотатарським народом, який переживає у двадцять першому столітті переслідування й геноцид...


Дочка заступника голови Меджлісу Ільмі Умерова Айше заявила: якщо російська Феміда остаточно визнає Меджліс екстремістською організацією, на кримських татар чекає черговий виток репресій з боку окупаційної влади.


Хоча вже нині, за даними доповіді Верховного комісара ООН з прав людини, на захопленому Росією півострові обмежено право на мирні збори, а правоохоронці продовжують допитувати й переслідувати людей за висловлення поглядів, які неправомірно називають екстремістськими. У документі згадується про судилище над заступником голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умеровим (його протягом трьох тижнів незаконно утримували в сімферопольській психіатричній клініці на примусовому огляді). У самому Меджлісі кажуть, що зниклих удвічі більше. Ще сімнадцять кримських татар нині перебувають за ґратами.


— Бути згуртованими в цій боротьбі — єдиний шлях наших народів, — сказав «Голосу України» командир Міжнародного миротворчого батальйону імені Джохара Дудаєва Адам Асмаєв. — Це питання збереження і України, і кримськотатарської ідентичності, і чеченського народу. Тому ви повинні йти до кінця. У Росії немає правосуддя, немає вільних судів. По-суті, засідання верховного суду РФ щодо заборони Меджлісу — це лише формальність. Рішення давно ухвалено й оскаржити його вже не вдасться.


Акції на підтримку кримських татар окупованого півострова відбулися в низці країн біля посольств Росії...
 

У Києві на Майдані Незалежності відбулася акція на підтримку Меджлісу кримськотатарського народу. Під час акції Amnesty Іnternatіonal в Україні збирали підписи на підтримку двох кримських татар — Ільмі Умерова, заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу, якого організація визнала в’язнем совісті, та Ервіна Ібрагімова, члена регіонального Меджлісу, який став жертвою насильницького зникнення в травні 2016 року.


Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.