На Луганщині відбувся німецький тиждень енергоефективності. Його проводять удруге, тож сьогодні вже можна розглядати результати зусиль у вивченні досвіду німецьких колег із впровадження енергоефективних технологій у термосанації та термомодернізації.

Луганська область хоче будувати діалогову платформу для всіх зацікавлених сторін, у тому числі й для представництва міжнародних організацій, щоб на базі цього діалогу створювалися нові проекти в рамках співробітництва між країнами. Співробітництво з Німеччиною, мабуть, можна назвати найбільш ефективним. Одним із головних організаторів цієї масштабної роботи є Луганське регіональне відділення Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування.

То який проект у рамках співробітництва з Німеччиною можна назвати успішним? Виконавчий директор регіонального відділення Асоціації Наталія Бойко передусім називає досвід Сєверодонецької міської ради. І ось чому.

— Німеччина дала Сєверодонецьку можливість створити стратегію, що відповідає європейським стандартам, — пояснює вона. — Саме ця стратегія відкрила місту двері до залучення міжнародної технічної допомоги й насамперед допомоги НЕФКО. Завдяки такому співробітництву реалізовано п’ять проектів у системі зовнішнього висвітлення, термомодернізації дитячих садків і системи теплопостачання. А наявність плану розвитку енергоефективності, що, до речі, є досить важливим документом, дало змогу Сєверодонецьку ввійти в Асоціацію енергоефективних міст Європи. План було складено на підставі європейських стандартів і передбачав він ті заходи, які приносять місту реальний ефект.

План, до речі, було перевірено муніципальною владою Брюсселя, яка дала висновок, що це саме ті заходи, які сьогодні справді потрібні Сєверодонецьку. Адже місто має централізоване теплопостачання, що приносить величезні втрати, і модернізація цієї системи вимагає серйозних капіталовкладень. Крім того, зовнішнє освітлення Сєверодонецька здійснюється за допомогою ламп розжарювання. Це застарілий варіант, що не заощаджує бюджетні кошти. Та й якість освітлення при цьому сильно страждає. Сєверодончани встановили спеціальну програму «Енергобаланс», завдяки якій бачать, де відбуваються найбільші втрати енергоресурсів.

Сьогодні Асоціація сприяє також впровадженню енергоефективності в житловому секторі шляхом первісного створення нормального управління. Йдеться про ОСББ. Наталія Бойко вважає, що без створення таких об’єднань співвласників багатоповерхових будинків ефективно управляти житловим сектором сьогодні неможливо. У тому плані, що муніципалітет не може за свої бюджетні кошти освоїти необхідні енергоефективні технології. Це величезні гроші.

— Якщо управління передається безпосередньо мешканцям, тобто правлінню ОСББ, тут уже можливе нормальне ефективне управління із залученням додаткових коштів з інших джерел, — пояснює вона. — В тому числі ОСББ сьогодні може отримувати гроші у вигляді кредитної, міжнародної технічної допомоги, а також у вигляді теплих кредитів Ощадбанку або інших державних банків. Одне слово, коли люди визначаються, що вони самі управлятимуть своїм житловим будинком, у них з’являються нові можливості із залучення коштів. Поки що цього немає — ми бачимо, в якому стані житловий фонд.

На жаль, Сєверодонецька міськрада поки що єдина на території області, яка підписала меморандум про співробітництво з міжнародною організацією для розв’язання своїх проблем з енергоефективності. До роботи тут поставилися серйозно: передусім створили відділ з управління енергетикою, побудували енегоменеджмент, визначили фахівця, що займається енергомоніторингом. Тому Асоціація прагне розширити цей досвід і загалом роботу в цьому напрямі, для чого проводить виїзні заходи в інших містах області, зокрема в Новоайдарі, Попасній. Крім того, залучає до роботи низку відомих зарубіжних компаній, які допомагають впроваджувати європейську термомодернізацію в об’єкти бюджетної сфери та житло.

Але процес іде не так швидко, як хотілося. Що ж заважає владі активно підтримувати такі пропозиції?

— В інших муніципалітетах навіть не розуміють, як можуть цим управляти, — відповідає на запитання Наталія Бойко. — Енерго-сфера сьогодні перебуває в ЖКГ. Але головне завдання ЖКГ — не управління енергетикою, а прибирання прибудинкової території, латання дірок. На жаль, більшість не розуміють необхідності ефективного управління саме енергетикою. Ми звикли, що енергоресурсів багато й заощаджувати їх не вміємо. Нині Україна прийшла до розуміння того, що ресурси вичерпні, дуже дорогі (газ, електроенергія, тепло), тому використанням цих ресурсів необхідно правильно управляти. А для цього потрібно побудувати систему управління. Програми, які працюють у рамках тижня енергоефективності, на це й орієнтують.

Луганська область.