Сонячна енергія освітлює вночі головну вулицю в селі Павлівка Калинівського району на Вінниччині, довжина якої майже шість кілометрів. Це перший населений пункт в області, де встановили сонячні ліхтарі. Хто до такого додумався і як вдалося реалізувати проект?

Задум сприйняли з насмішками

— Коли вперше засвітилися вуличні ліхтарі, фотографуватися виходили старі й малі, — розповів сільський голова Павлівки Віктор Кособуцький. — Світло зробило вечір радісним для людей. У нас понад три тисячі населення, з них чотириста учнів, дуже багато людей користуються велосипедами. Їхати на двоколісному темною вулицею небезпечно.

У Павлівці довелося почути, що спочатку дехто сміявся із затії сільського голови, коли він повідомив, що спробують встановити сонячні ліхтарі. Кособуцький не тільки подав ідею. Зумів довести задумане до кінця. До того ж зробив це не за гроші громади, а за грантові кошти. Голова каже, що не мав сумніву в тому, що на підготовлений ними проект звернуть увагу.

— Наш проект інноваційний, — наголошує співрозмовник. — Це не заміна вікон, прокладення водогону чи утеплення приміщення. Більшість громад саме на таке просять гроші. У нас тема стосувалася енергоефективності, енергозбереження, мала екологічну складову. Європейці такі речі підтримують. Грант виграли в конкурсі, що фінансується ЄС та Програмою розвитку ООН в Україні.

Загалом на придбання обладнання і виконання робіт витратили 436 тисяч гривень. Більшу частину з них, 272,5 тисячі, — це грантові кошти. Умови конкурсу передбачають обов’язкову участь громади у фінансуванні. Мешканці села зібрали 21 тисячу гривень. Сто тисяч дав районний бюджет, решту — сільська рада. Як пояснив сільський голова, європейці не дають коштів державним структурам. Тому створили громадську організацію «Заможне село — квітуча Україна». Від її імені готували проект і надсилали на конкур, на її рахунок надійшли кошти.

Сонячні панелі змонтували на даху будинку сільської амбулаторії. Кажуть, у цьому місці найбільш сонячно. У сусідньому приміщенні Будинку культури встановили акумулюючий пристрій, контролер заряду, реле часу. Звідси виходять дроти, які протягнули на електричні стовпи, що розміщені вздовж вулиці. Світильники невеликі за розміром, у них світлодіодні лампи. Як висловилася одна з місцевих, світять, як сонце, боляче очам, коли дивишся.

— У сонячну днину акумулятор заряджається протягом двох годин, — уточнив сільський голова. — Накопиченої енергії вистачає на вісім годин освітлення шестикілометрової вулиці. Плануємо придбати ще один такий акумулятор, щоб збирати енергії вдвічі більше, на 16 годин. Маємо намір збільшити кількість світильників, бо в деяких місцях вони встановлені на відстані через два-три стовпи.

— Тепер увечері можна вийти на вулицю, — каже Тетяна Дичук. — У мене старенька мама тут мешкає. Самостійно не може ходити. Доглядаю її. Один із ліхтарів якраз біля маминого будинку. Зручно йти ввечері, а не так, як раніше, ніби тобі очі зав’язали. Люди дуже задоволені. Бо ж і діти, буває, йдуть після занять музикою та й молодь ходить до клубу. Освітленою вулицею йти не тільки веселіше, а й безпечніше. У нас, бачите, як багато транспорту.

Скільки зекономлять на електриці

— Вартість встановлення ліхтарів і прокладення ліній, і електричних, і сонячних, приблизно однакова, — пояснив сільський голова Павлівки Віктор Кособуцький. — Різниця в тому, що за сонячну енергію не треба платити. Сонце не просить грошей. Якби використовували електрику, платили б не менш як чотири тисяч гривень на місяць. У нас є одна вулиця, яка частково освітлюється електричними ліхтарями (на відстані менш як кілометр). Сплачуємо за це 500 гривень на місяць. Протяжність центральної вулиці із сонячними ліхтарями — шість кілометрів.

У дні, коли надворі буде туман чи похмура погода, є можливість використовувати електрику. Встановлена система передбачає автоматичне перемикання приладів з одного виду живлення на інший.

Вінницька область.

 

 

Сільський голова Віктор Кособуцький і керівник ГО «Заможне село — квітуча Україна» Інна Довгополюк показують прилади, які перетворюють енергію сонця на електричну.

Фото автора.