Завтра своєрідне свято в столичному театрі імені Франка — тут у 214-й раз зіграють шекспірівську комедію «Приборкання норовливої», прем’єра якої відбулася рівно 20 років тому.

 

Цю виставу поставив знаменитий режисер Сергій Данченко (1937—2001). Він якось обмовився, що не знає, як ставити комедії. І от, за іронією долі, з усіх його славних постановок, здійснених колись на сцені франківців, донині йде тільки одна, і це саме комедія. Що ж ховалося за тими словами — «не знаю як»? Можливо, річ у тім, що Сергій Володимирович за першою спеціальністю був геолог, він любив життя всерйоз, по-чоловічому, без будь-якого загравання. Через те комедії йому справді іноді давались важко. Приміром, його вистава «За двома зайцями» на цій самій сцені була не так смішною, як гірко-уїдливою. При тім Данченко чудово розумів, що саме комедію найбільше люблять і глядачі, й артисти. І в «Приборканні норовливої» він, здається, відкрив для себе секрет — «як це ставити». Він нічого не вигадував, будував виставу на вільній акторській фантазії. Згадує артист Володимир Ніколаєнко:


— Я тоді тільки прийшов до театру після інституту, й роль Бйонделло в «Приборканні...», по суті, була моїм дебютом у серйозній постановці. Звісно, дуже приємно було, що такий майстер довірив тобі роль. А найдивовижніше — Данченко давав свободу акторам, на репетиціях ми могли робити, що хотіли. А він потім тактовно це уточнював, щось відкидав, щось залишав. Якось я вийшов на сцену з опудалом курки. Сергій Володимирович після репетиції, як завжди, давав короткі зауваження кожному. Коли дійшло до мене, він каже: «Ну, ота-от курка...» Це було ніби не мені зауваження, а тій дохлій курці. І я зрозумів, що вона зайва. Отже, було враження радісної роботи, серед доброзичливих людей, у хорошій компанії.


Практично вся та акторська компанія і вийде завтра на сцену в ювілейній виставі. Кілька акторів грають у «Приборканні...» незмінно всі 20 років. Це Олексій Богданович (Петруччо), Василь Мазур (Грумйо), Арсен Тимошенко (Гортензьйо), Володимир Коляда (Баптіста), Євген Мозговий (Кертіс), Євген Шах (Педант). На роль норовливої Катаріни нині є дві актриси — Тетяна Міхіна і Тетяна Олексенко. Саме її ми побачимо завтра. Для Тетяни Олексенко, між іншим, це була перша роль на сцені франківців, куди вона тоді перейшла з Молодого театру. Тоді ж і Віталій Савчук з ТЮГу перейшов на цю сцену. Пізніше він чудово грав Блазня в данченковому «Королі Лірі». А в «Приборканні...» його першою роботою був Траньйо (тепер його грає Анатолій Гнатюк). Роль Бйонделло, як уже згадано, була дебютною для Володимира Ніколаєнка, а трохи пізніше також і для Назара Задніпровського. А в ролі Вінченцьйо завтра вийде на сцену 88-річний улюбленець публіки Станіслав Станкевич.


Ні пуху ні пера!

 

Епізод з «Приборкання норовливої», зліва направо: Анатолій Гнатюк (Траньйо), Тетяна Олексенко-Жирко (Катаріна), Володимир Коляда (Баптіста), Олексій Богданович (Петруччо).

Фото надане театром.