6—10 жовтня в Дніпрі проходитиме Фестиваль патріотичного театру, ініційований обласним відділенням Національної спілки театральних діячів України та департаментом культури облдержадміністрації. Вистави будуть показані на сцені українського облдрамтеатру імені Шевченка.


Тематика фестивалю, якщо коротко, — нинішнє суспільство і нинішня війна. Зокрема, київський «Театр переселенця» покаже дві свої вистави, і обидві побудовані на особистому досвіді авторів та учасників. Перша з них — «Товар», розповідає про смерть на війні (автор, режисер і виконавець — Алік Сардарян, який служив у медичній роті). У другій виставі — «Де схід?», переселенці діляться з глядачами історіями про те, як вони їхали зі східної України і яка реальність їх зустріла в Києві й у Західній Україні. Театральний проект про людей, яким довелося залишити свої домівки на сході України (автори проекту: режисер Георг Жено і психотерапевт Олексій Карачинський, драматург Наталя Ворожбит).


Дніпропетровський театр імені Шевченка покаже театралізований концерт «Ангели тебе охороняють» (режисер і сценарист — актор цього театру, ветеран АТО Ігор Кирильчатенко).


Херсонський Центр імені Мейєрхольда покаже документальну драму «АТО: інтерв’ю військового психолога». Текст побудовано на основі бесід із штатним психологом Генерального штабу Міноборони України Олексієм Карачинським (драматург і актор — Ельвін Рзаєв, режисер Андрій Май). Ще одна постановка Андрія Мая — це документальний проект у жанрі кабаре «Байки Сєвєра» (Луганський український облдрамтеатр).


Серед інших вистав — «Блокпост Україна» (за мотивами «Віршів з війни» Бориса Гуменюка, київський театр «Дзеркало»), документальна драма «Злато місто», здійснена полтавськими акторами (драматург Ірина Гарець, режисер Галина Джикаєва, родом із Криму), моновистава «Час любити» запорізької актриси Наталії Зубик (театр імені В. Магара). А ще — «Місто Z: Хранителі» (Новий театр із Запоріжжя, режисер Світлана Лебедєва).

Головний герой вистави, Іван, повертається після поранення з війни на Донбасі. Головне для нього питання: чи є у нас шанс змінити Україну?


А закривається фестиваль несподіваною версією шекспірівського «Гамлета» у постановці Закарпатського обласного муздрамтеатру (режисер Ярослав Геляс). Вистава переносить нас із середньовічної Данії в сучасну Україну.

Гамлет, молодий патріот, повертається з АТО через загибель батька-олігарха. З корупцією Гамлет бореться так, як звик на війні — зі зброєю в руках. А проти нього — армія загарбників на чолі з Фортінбрасом-Путіним...