Вінницька міська рада надала приміщення площею майже 500 квадратних метрів для створення україно-кримськотатарського центру культурного обміну, довідався наш власкор Віктор СКРИПНИК.

За словами одного з кураторів проекту вінницької активістки Таїсії Гайди, на базі майбутньої організації проводитимуть заходи, спрямовані на поширення культури та народних традицій українців і кримських татар. «Їх особливістю стане те, що такі акції і свята організовуватимуть спільно з представниками української громади, — наголошує Таїсія Гайда. — Плануються також безплатні курси з вивчення кримськотатарської, української і навіть арабської мови та багато інших заходів».

Центр створюють спільно з громадською організацією кримських татар «Ветан». Ескандер Анафієв, який очолює названу організацію, керуватиме центром. До участі у важливій справі долучився командир батальйону «Крим» Іса Акаєв. «Нам важливо зберегти свою ідентичність, — наголошує він. — Я переконаний, що з допомогою нового центру вдасться багато чого зробити у цьому напрямі. Свого часу я відкрив для себе українців, тепер хочу, щоб українці відкрили для себе кримських татар. Незважаючи на різні мови, культуру, релігію, ми є рівноправними народами однієї держави, яку нині зі зброєю у руках захищають українці та кримські татари. Нам ще належить багато дізнатися один про одного і спільними зусиллями розбудовувати Україну. Маємо продемонструвати світовій спільноті, як християни й мусульмани взаємодіють і розвиваються в інтересах спільної справи».

У приміщенні майбутнього центру, а це нова споруда, тривають внутрішні оздоблювальні роботи. Їх виконують коштом спонсорів. За словами організаторів центру, надалі він також функціонуватиме на благодійні гроші. Нагадаємо, що нині на теренах Вінниччини перебуває майже тисяча вимушених переселенців з Кримського півострова.

Вінницька область.