У рамках заходів з відзначення 30-х роковин Чорнобильської трагедії у Національному лісотехнічному університеті України відбулася відкрита проблемна лекція-семінар академіка НАН України професора Юрія Туниці на тему «Методологічна сутність екологічної економіки та її роль у становленні суспільства сталого розвитку». До дискусії долучилися народний депутат України І—VІ скликань, відомий тележурналіст Ярослав Кендзьор, видатний вчений і державний діяч, Герой України, академік НАН України Ігор Юхновський, доктор філософських наук, професор, завідувач кафедри філософії та економіки Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького Ігор Держко, а також студенти, аспіранти, викладачі декількох вишів.

 

У своєму виступі професор Юрій Туниця зауважив, що до розмови про екологію спільноту приводить відповідальність: «Постає питання: як нам підготувати суспільство, думку до тих викликів, які стоять перед усіма в умовах рецесії, ширше — екологічної кризи. Ми повинні зрозуміти, що кліматичні зміни та інші глобальні й локальні екологічні загрози імперативно змушують кожного замислитися над необхідністю радикальної зміни способу виробництва і споживання. Нинішній — антиекологічний — спосіб сформувався через декілька серйозних протиріч. Це — обмежені природні ресурси й параметри природного життєвого довкілля та необмеженість людських потреб. Це і є великий споконвічний конфлікт. Сутність екологічної економіки полягає в тому, що ми маємо будувати новий спосіб господарювання, на відміну від антиекологічного, який панує сьогодні».


«Збереження природи є однією з найважливіших проблем сучасного людства. Технологія стає вищою, вироби — досконалішими, та відходи виробництва стають ще більш шкідливими», — наголосив Ігор Юхновський. Також вчений підкреслив, що нація має значно менше ступенів вільності, ніж народ. «Адже народ може казати, вимагати та кричати що завгодно, однак саме нація будує державу і повинна жити за Конституцією та світовими законами. Сьогодні говоримо про захист природи і також маємо зважати на захист людської думки. Ми живемо в епоху Інтернету, і сміття в помислах нині таке ж небезпечне, як фізичне сміття довкола нас. Однак, якщо ми ще якось усвідомлюємо відходи у довкіллі, то засмічення думки не відкладається у нашій психіці. Ми повинні також боротися проти сміття популізму. Коли ми висловлюємося розумно, цікаво, по-новому, то, зазвичай, ідеться про матеріальні речі, які давно всім відомі», — сказав академік Юхновський.


Професор Ігор Держко наголосив: ще сотню років тому люди розвивали думку про те, що довкілля слід тлумачити не як щось поза нашим існуванням, а як базову матрицю, на котрій ми виростаємо, яка нас формує і яку ми захищаємо, формуючи і дбаючи про неї. «Тому всі екологічні рухи, що домінують нині на планеті, звертаються до важливого принципу — об’єктно-суб’єктних відносин між людиною і природою», — зауважив науковець.

«Усе людство, без перебільшення, перебуває в одному човні. На мою думку, проблеми довкілля надзвичайно важливі. Сьогодні так багато прикладів техногенних, природних катастроф, які загрожують самому буттю людини... Із професором Туницею на цю тему ми поспілкувалися у рамках моєї авторської програми «Уроки». Вийшла надзвичайно цікава розмова, і я отримав для себе один цінний висновок: ми справді маємо пам’ятати, усі — кожен громадянин, про проблеми екології. Якщо не надаватимемо цим питанням уваги, не братимемо участь у подоланні екологічних негараздів, то кінцевий підсумок людської діяльності стане сумним. Українці повинні плекати екологічну культуру, виховувати у її дусі дітей та молодь. Екологічна свідомість та поведінка мають увійти у наше життя як необхідний елемент існування, в усьому — від звичок до організації побуту. Людина, як мисляче створіння, повинна перебувати у гармонії із природою», — підсумував учасник дискусії, народний депутат України І—VІ скликань Ярослав Кендзьор.

Львів.

 

Народний депутат України І—VІ скликань, тележурналіст Ярослав Кендзьор, вчений і державний діяч, Герой України, академік НАН України Ігор Юхновський, доктор філософських наук, професор, академік НАН України Юрій Туниця, завідувач кафедри філософії та економіки Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького Ігор Держко.


Фото автора.