Запоріжці вперто пишаються містом

Місцева агенція регіональних ініціатив провела опитування серед городян і з’ясувала, що більшість з них нізащо не поміняла б Запоріжжя на якесь інше місто. Таких виявилося аж 74%. Щодо того, чи пишаються мешканці своїм містом, то результат прогнозовано виявився скромнішим. 38% опитаних відповіли ствердно, у ще 41% почуття гордості за населений пункт з’являється лише з приводу окремих епізодів його історії та сучасного життя.

Тут варто додати, що років 15 тому головним гаслом Запоріжжя було проголошено «Краще місто України». Паралельно цей промисловий центр увійшов до четвірки спочатку найбільш забруднених міст країни, потім до четвірки таких самих обласних центрів і лише починаючи з 2013-го чомусь залишив навіть десятку найбільш забруднених населених пунктів нашої держави. Звідки такий прогрес, могли б розказати працівники санепідемслужби, та, мабуть, не розкажуть. Адже саме в цей період у місті активно проводилося скорочення екологічних постів, тасувалися, наче колода карт, керівники згаданої служби. Можливо, саме через це ми маємо такий видатний результат.
Цікаво, що в той час, коли попередні керманичі міста проводили активну піар-кампанію боротьби з амброзією (відводячи саме останній функцію головної загрози здоров’ю запоріжців), усі знали: насправді вітер дме з проммайданчиків. У рейтингу ООН 2012 року Запоріжжя посіло четверте місце у світі за темпами скорочення населення. Причина — екологія. У жовтні 2015 року під час представницької наради в ОДА з питань екологічної безпеки було оголошено й конкретні цифри. Зокрема, починаючи з 2012-го кількість викидів зросла в 2,5(!) разу. Та й чисельність онкохворих перевищила середні показники по Україні. Окрім того, менше 50% дітей області народжуються повністю здоровими. Та й 448 населених пунктів області користуються водою, яка не повністю відповідає нормам СЕС.
Утім, запоріжці продовжують вперто пишатися своїм містом...

Запоріжжя.