На Івано-Франківщині у селищі Верховина відбувся кіномистецький фестиваль «Тіні забутих предків: стежками фільму «Анничка». Протягом двох днів тривали зустрічі з творцями та акторами стрічки, кінематографістами та кінокритиками України.

 


Учасники заходу здійснили своєрідну подорож слідами зйомок кінофільму Бориса Івченка «Анничка»: відвідали хатину Івана та Анни Ласкурійчуків та обійстя-музей кінокартини «Тіні забутих предків». Відбулася також зустріч за круглим столом з нагоди 80-річчя оператора фільму «Тіні забутих предків» Юрія Іллєнка та 75-річчя уславленого кіноактора, лауреата Шевченківської премії 1988 року (посмертно) Івана Миколайчука.
На співоче поле Верховини прибуло чимало поважних гостей. Серед них — Юрій Гармаш, Владислав Таранюк, Катерина Шандибіна, Юрій Рудченко.


Спогадами про зйомки фільму та значущість постатей, які створили «Анничку», поділився кінооператор, заслужений діяч мистецтв України Юрій Гармаш. Митець подарував верховинцям зменшену копію портрета Тараса Шевченка, складену з окремих кадрів подій на Майдані 2013—2014 років (на знімку). Варто зазначити, що для його створення було використано майже три тисячі фотографій.


Щорічний кіномистецький фестиваль є візитівкою унікального мальовничого гуцульського краю, на теренах якого створено десятки фільмів. Голова РДА Олег Лютий, звертаючись до гостей, наголосив, що сьогодні маємо дбати про те, щоб наші культурно-мистецькі доробки пам’ятали і популяризували. Також учасники дійства затвердили ухвалу фестивалю щодо створення у Верховині Кіномистецького центру Гуцульщини.

 

Івано-Франківська область.


Фото Миколи МАЦЮКА.