Що? Де? Почім?

 

Восени є група товарів, які неодмінно радують споживача. Це — аграрна продукція. Як не стараються спекулянти, але фрукти та овочі, ті, що зростають на вітчизняних полях і щедро вродили, дешевшають. Для покупців вітамінної продукції нинішній рік — сприятливий. На полях багато овочів, у садах — фруктів. Продовжуємо активно шинкувати, консервувати, маринувати, робити заготівлі. Добре вродив цукровий буряк, відтак для солодкого піску немає причин істотно дорожчати. З крупами теж усе гаразд. Вродила і пшениця, інші зернові. Тож ціни на каші та хліб не підуть стрімко угору, що не може не тішити.

Бензин та дизпаливо
Ціни пригальмували разом з доларом. Валютний курс стабілізувався після отримання Україною чергового траншу МВФ. Ціна на А-92 утримується у межах 22—23 гривні, А-95 — 23—24. Дизельне паливо стартує від 18,50 грн. Подешевшав дещо скраплений газ — до 12,50 грн., у середньому на 50 копійок. До того ж Антимонопольний комітет має ухвалити рішення стосовно українських АЗС, які регулярно підвищують ціни на пальне, щодо можливої змови. Це питання висить, наче Дамоклів меч, буде хоч якимсь стримувальним чинником для апетитів «королів бензоколонок». Але ціни на «горючку» залишаються все ж стабільно високими. За останні півроку дизпаливо зросло приблизно на гривню на літр. 92-й та 95-й — аж на дві гривні. Ну а газ для авто підскочив аж на п’ять гривень.
Борошно 
Ціни залишатимуться стабільними, що викликано щедрим врожаєм пшениці й відносно невисокими на хлібні культури цінами. У торговельній мережі і на складах накопичилися достатні запаси борошна.
Хліб
Нині разом з потужними комбінатами з’явилось чимало невеликих приватних пекарень. Чи не в кожному супермаркеті у великих містах торгують випічкою власного виробництва. Це певним чином стримує зростання цін. На відміну від нафтопродуктів, ринок хліба у нас конкурентний. Асортимент великий від різних виробників. Останні, щоправда, часто вдаються до хитрощів: підвищують не ціну, а зменшують вагу буханця. За рахунок чого відбувається здорожчання кілограма продукції. Але в цілому — ситуація обнадійлива. 500-грамовий батон «Київський» можна придбати за 6,50 грн., а 950-грамовий «Український» — 9,30 грн. Схоже, споживання хліба, принаймні у столиці, скорочується. У тамтешніх супермаркетах можна знайти пропозицію: купуєш два «Українських», кожен коштуватиме по 8,60 грн.
Крупи
Найдешевша — пшенична. По 6,40 грн. за кіло. Ячна, перлова — від 7 грн. Манна, кукурудзяна — від 9 грн. Радує споживача пшоно. Його можна придбати по 8 грн. Тут позначилася вартість проса, з якого його виробляють. З серпня вона знизилася з 4 тис. до 3,6 тис. грн. за тонну. А от активний експортний попит на український горох робить цю бобову культуру малодоступною для вітчизняного споживача. Ціна стартує з 13,5 грн. за кіло, тоді як за 16 грн. можна купити рис. Це при тому, що виробництво гороху врожаю-2016 ми збільшили вдвічі порівняно з минулим роком.
Улюблена багатьма пенсіонерами гречка поступово здає цінові позиції — до 26—29 грн. за кіло, тоді як у червні-липні доходила до 50 грн. Середня врожайність цієї культури майже на 1 центнер з гектара вища, ніж торік. Та й площі під гречкою значно зросли. Є надія, зберемо її на чверть більше, ніж минулого року.
Овочі та фрукти
Стали ще доступнішими. Осінь — щедра пора. Цибуля навіть у столиці коштує 4—5 грн. за кіло. Морква, капуста — 3—3,50 грн. Буряк — 2 грн. Картопля — 4,20—5 грн. Баклажани — до 5 грн. Перець — 4,90 грн. Помідори ще можна придбати на базарі по 6 і навіть по 4 грн. за кіло. У супермаркеті вже кусаються, продаються по 16 грн., огірки -від 19 грн. Вся вітамінна продукція, звісно, буде дорожчати. Вже в жовтні ціни зростуть на 2—3%.
З фруктів найдешевші українські яблука стартують у супермаркеті з 7 грн./кг. Більш якісні обійдуться у 11 грн. А ось груші переважно імпортні і відлякують ціною 30—50 гривень за кілограм.
Молоко та молокопродукти
Закупівельні ціни на сире молоко зросли. Тож і молокопродукти продовжують дорожчати. Цей процес триватиме принаймні до нового року. Найдешевші молоко, кефір у плівці пакують не по літру, а по 0,9 л. У цьому випадку зорово ціна росте не так очевидно. Найдешевші молоко у плівці 12 грн. за 0,9 літра, кефір — 14 грн.
Соняшникова олія
Ціна тут доходить до 31 грн. за літрову пляшку. Незважаючи на великий врожай соняшнику, потроху дорожчає. Але є на полицях і по 26 гривень за літр.
Цукор
Тримається на рівні 14—14,50 грн. за кіло. Виробників на ринку не так багато і вони намагаються втримати солодкий пісок від обвалу цін у сезон переробки.
М’ясо
Дорожчатиме. Зараз якщо свинина йде за більш-менш доступними цінами: грудинка — від 62 грн./кг., лопатка — 70 грн., вирізка — за 90 грн., то яловичина у столиці коштує вже від 100 грн., а вирізка — понад 200. Яйця — замінник білка — у вересні подорожчали на третину. Коштують 20—23 грн. за десяток.

Алкоголь
Не дорожчатиме. Принаймні горілка, від якої загинуло останнім часом кілька десятків людей. Лякає, що чимало фальсифікованого продукту потерпілі купували у магазинах. Державі б взагалі зупинити продаж горілки і розібратися. Але ж ні. Прибутки понад усе, а життя українців зовсім знецінилося! То що — очікувати нових смертей!?
Ліки
Що ближче до зими, то більше простуд та вірусів. Окремі фармацевти тільки цього й чекають. Тож аптеки не бідуватимуть — в умовах зростання попиту намагатимуться накручувати ціни на ліки.
Транспортні послуги
Ціни на пальне, начебто, й стабілізувалися, але не всі перевізники задоволені. Скаржаться, що бюджети не доплачують їм за проїзд пасажирів пільгових категорій. У таких умовах вимагають збільшення тарифів.
Житлово-комунальні послуги
Нас чекають нові платіжки за електроенергію. У вересні тарифи зросли майже на 25%. Вже через тиждень-другий в країні включать централізоване опалення. І коштуватиме воно мало не вдвічі дорожче, ніж рік тому. Але платитимемо за обігрів уже в листопаді. Тоді й зрозуміємо, в яку копієчку нам влетить комфорт взимку.

Прогнози збирала Галина КВІТКА.

Анекдот до теми

Коли добряче нап’єшся горілки, таке відчуття, наче заново народився: повзаєш по землі й не можеш говорити.