У популярному магазинчику неподалік мого дому — черга. Затримує її знайома пенсіонерка пані Ольга. Вона купує на вагу борошно, рис, гречку — все по два кілограми. І хоч поряд відділ самообслуговування з розфасованими крупами, але на вагу виходить трохи дешевше. У пакеті ще п’ять пляшок олії. Допомагаю донести стратегічний запас пенсіонерки до квартири. Пані Ольга самотня. Чоловік помер давно, син трагічно загинув. Невістка з онукою живуть на Житомирщині. Самі бідують, тож допомогти не можуть. Навпаки, вона відкладала онучці зі своєї пенсії якусь дещицю, аби зробити їй подарунок на день народження. Тепер не вийде. «Обмежую себе у всьому, — каже жінка. — Масла давно не купую, тільки спред, але і він подорожчав. Літр молока, 400-грамовий пакетик сметани розтягую на тиждень. Зробила кілька баночок закруток, поки помідори були дешевші. Куплю мішечок картоплі — так і зимуватиму. Холодильник вже відключила, у ньому і так майже нічого немає. Колись любила дивитися серіали, але і в цьому почала себе обмежувати, бо світло дуже подорожчало. У мене гіпертонія, купувала найдешевші ліки, тепер ділю таблетку на дві частини, аби надовше вистачило. Сама себе обманюю, бо лікар казала, що треба пити по одній вранці і ввечері. У квартирі і в попередні теплі зими мерзла, а цього року, чула, обіцяють сувору зиму. Чи перезимую — не знаю...».
Ціни на продукти у Тернополі почали зростати вже з середини серпня. Прив’язували це до курсу долара. Але ось він втихомирився (чи надовго?), а ціни й далі женуть. Причому не лише на сезонну продукцію. Кілограм гарної телятини на центральному ринку вже вартує 120 гривень, свинини — 90—95. Така ж ціна на кролі, індики (за кілограм). Трохи дешевші кури. Десяток магазинних яєць — 17—18 грн., домашніх — 25—28. Літр молока на ринку — 11—12 грн., сметани — 40—50, кілограм сиру м’якого — 38—40. Стрімко дорожчає масло. Дешевше 100 грн. за кілограм не купити. Найпопулярніше в області масло Бучацького сирзаводу в його фірмових кіосках останнім часом коштувало 120 грн., тепер його не завозять. Продавці кажуть, що буде по новій ціні. Інші молокозаводи також цінять свою продукцію значно дорожче. Крупи поки що залишаються на попередньому рівні, а гречка навіть подешевшала. На вагу кілограм коштує 25—28 грн. Цукор нині вартує 17—18 грн. Щодо борщового набору, то він відносно доступний: картопля — 3,50—4,50, морква — 7—8, буряк — 6—7, цибуля, капуста білокачанна — 5—6 грн. Хто хоче цвітну або броколі, доведеться віддати 25—30 грн. за кілограм. Свіжий короп — 65 грн. Майже вдвічі порівняно з серпневими піднялися ціни на огірки (20 грн.), помідори (8—10), баклажани (10—12), перець (15—25), яблука (10—15), груші (20—40), виноград (28—40). Між тим, середньомісячна зарплата в області впродовж багатьох років залишається найнижчою в Україні.

Тернопільська область.