«Наше завдання — розробити Податковий кодекс, який буде абсолютно нормально сприйнято бізнес-середовищем, дасть можливість забезпечити якісне економічне зростання і, найголовніше, буде антикорупційним. А також хочу сказати, що напрацьований спільно з громадськістю та експертами законопроект є антикорупційним Податковим кодексом, де буде ліквідовано податкові ями, тіньові схеми з виведення і так званий обнал коштів», — сказав, коментуючи під час учорашнього засідання Кабінету Міністрів пропонований законопроект про внесення змін до Податкового кодексу, прем’єр Володимир Гройcман.


Ще одним завданням він вважає покращення адміністрування податків, зменшення можливості маніпуляцій з боку Державної фіскальної служби та, відповідно, тиску на бізнес.


Ключові податкові зміни також передбачають запровадження податкових канікул на п’ять років для новоствореного малого бізнесу, запровадження прозорого відшкодування ПДВ через єдиний реєстр та передачу баз даних від Державної фіскальної служби до Мінфіну.


Окремо В. Гройсман наголосив на необхідності стимулювати детінізацію економіки, оскільки сьогодні в тіні перебуває понад 50 відсотків ВВП. «Якщо ми закриємо ланцюг «вкрали — недоплатили до бюджету — перевели гроші в готівку — вивели», ніхто зловживати вже не зможе», — переконаний він.


Міністр фінансів Олександр Данилюк  своєю чергою зазначив, що це не проект Мінфіну, а позиція уряду, яка відображає думки усіх, хто брав участь у розробленні цього законопроекту. Він повідомив, що за основу було взято законопроект №3357 («Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо податкової лібералізації», його авторами є голова парламентського Комітету з питань податкової і митної політики Ніна Южаніна та низка інших народних депутатів), з якого до остаточного варіанта увійшла майже третина тексту. Решта пропозицій надійшла від інших народних депутатів, Державної фіскальної служби, представників бізнесу, громадських експертів та самого Мінфіну. Міністр також зауважив, що раніше вже декілька разів публікувалися робочі версії законопроекту для публічного обговорення, тож абсолютно кожен міг висловити свої пропозиції.


Коментуючи дискусію щодо продовження мораторію на продаж землі, прем’єр зазначив, що жодних рішень про запровадження продажу землі не буде без широкого обговорення потенційної моделі обігу земель, яка захистить реальних землевласників та зробить українців багатшими. За його словами, нинішній мораторій на заборону продажу сільськогосподарських земель діятиме й надалі незалежно від того, чи продовжуватиме його парламент, бо цей мораторій є чинним, доки Верховна Рада не ухвалить рішення про обіг земель.


При цьому В. Гройсман продемонстрував на засіданні уряду Меморандум про співпрацю з МВФ, підписаний у 2008 році тодішнім прем’єром Юлією Тимошенко, у якому давалася згода на продаж сільськогосподарських земель в Україні.


Також глава уряду закликав не вірити заявам, що в українців забирають помешкання за несплату житлово-комунальних послуг.