Вечірнє засідання 4 жовтня

 

Тематикою вечірнього пленарного засідання були питання промислової політики та підприємництва.

Верховна Рада ухвалила за основу в першому читанні проект закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо розвитку вітчизняного виробництва шляхом стимулювання залучення інвестицій в реальний сектор економіки через індустріальні парки (проект Віктора Галасюка) — № 2554а. За таке рішення проголосували 227 депутатів.

Законопроектом пропонується встановити терміном на 10 років такі особливості оподаткування податком на прибуток учасників індустріальних парків: перші п’ять років — за 0% ставкою, наступні п’ять років -за ставкою вдвічі меншою за базову (сьогодні 9%). 

Під час обговорення думки народних депутатів розділилися. Голова Комітету з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна (фракція БПП) зауважила, що законопроект доопрацьовано із урахуванням негативного досвіду дії попередніх законів про індустріальні парки та вільні економічні зони. 

Голова Комітету з питань промислової політики та підприємництва Віктор Галасюк (фракція Радикальної партії) стверджував, що створення індустріальних парків — єдиний реальний інструмент не тільки передати податки місцевим громадам, а і збільшити залучення інвестицій, створення нових робочих місць. Таким шляхом пішли Польща, Туреччина, Естонія та інші країни-сусіди, у яких за декілька років ВВП зріс утричі.

Водночас Віктор Пинзеник (фракція БПП) назвав цей закон «законом про офшори в Україні». «Як можна конкурувати, коли один платить ПДВ, а другий не платить? Як зможе вижити вітчизняна економіка, якщо імпортний товар буде звільнений від сплати податків? Такі закони призводять до величезних втрат бюджету», — заявив В. Пинзеник. Олександр Долженков (Опозиційний блок) висловив думку, що закон варто застосовувати не до переробних підприємств, а до стратегічно важливих галузей економіки. Лідер фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко заявила, що законопроект має відверто лобістський характер і його розроблено задля бізнес-преференцій для певних галузей економіки, бо він створює різні умови для бізнесу на одній території. «Не можуть бути дві податкові системи на одній території», — стверджувала Ю. Тимошенко. У свою чергу, Олександр Розенблат (фракція БПП) закликав підтримати законопроект, бо він сприятиме створенню нових підприємств та робочих місць. «Сьогодні для нас найважливіше — це забезпечити людей фінансами, а фінанси можуть прийти до нас не у вигляді кредитів МВФ, а інвестицій», — зауважив парламентарій.

За основу прийнято ще один законопроект — «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо розвитку вітчизняного виробництва шляхом стимулювання залучення інвестицій в реальний сектор економіки через індустріальні парки» (№ 2555а-д). 

У першому читанні також ухвалено, зокрема, закони: «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впровадження інтегрованих підходів в управління водними ресурсами за басейновим принципом» (№ 3603); «Про внесення змін до Закону України «Про запровадження нових інвестиційних можливостей, гарантування прав та законних інтересів суб’єктів підприємницької діяльності для проведення масштабної енергомодернізації» (№ 4549).

Народні депутати привітали 75 ліцеїстів Київського військового ліцею імені Богуна з Боярки, які спостерігали за роботою парламенту з балкона сесійної зали. Серед них — 33 дітей загиблих учасників АТО.

А як у них?

В Естонії індустріальні парки звільнено не тільки від податку на прибуток, а і від податку на доходи фізичних осіб.