Парламентська хроніка


Ранкове засідання 6 жовтня


Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект про внесення змін до Закону «Про Державний бюджет України на 2016 рік». Оголошуючи це питання до розгляду, глава парламенту Андрій Парубій назвав його ключовим на сьогоднішній день, оскільки законопроект передбачає виділення коштів на оборону країни.

 

Представляючи позицію уряду, перший заступник міністра фінансів Оксана Маркарова повідомила, що ухвалення цього законопроекту в першу чергу пов’язане з необхідністю виділення додаткового фінансування на сектор безпеки та оборони в розмірі 7,1 мільярда гривень, з яких Міноборони отримає 3,8 мільярда гривень, Національна поліція — 2 мільярди та Держприкордонслужба — 1 мільярд гривень.


Також 1,4 мільярда гривень пропонується спрямувати на виконання норм Закону «Про державну службу», які передбачають збільшення зарплат працівників центральних органів виконавчої влади, місцевих державних адміністрацій та закордонних дипломатичних установ.


Серед інших видатків відзначимо збільшення на 420 мільйонів гривень підтримки вуглевидобувних підприємств, 950 мільйонів буде спрямовано до Державного фонду регіонального розвитку, 50 мільйонів — на модернізацію та оновлення матеріально-технічної бази професійно-технічних навчальних закладів державної форми власності, 8 мільйонів — на підтримку фізкультури і спорту та ін.


Голова підкомітету Комітету з питань бюджету Олександр Горбунов повідомив, що під час обговорення цього законопроекту найбільше дискусій точилося довкола питання тимчасового зарахування до загального фонду Держбюджету коштів місцевих бюджетів населених пунктів непідконтрольних територій. За його словами, комітет запропонував включити до перехідних положень законопроекту пункт, який передбачає, що уряд у шестимісячний строк після завершення антитерористичної операції має внести пропозиції щодо компенсації відповідним місцевим бюджетам Луганської та Донецької областей.


Голова Комітету з питань національної безпеки та оборони Сергій Пашинський також звернув увагу, що із виділених на сектор безпеки та оборони 7,1 мільярда гривень 6,3 мільярда підуть на фінансування зарплат, а от проблему оборонного замовлення та озброєння вирішити так і не вдалося.


Прем’єр-міністр Володимир Гройсман подякував парламентаріям за підтримку змін до Держбюджету, оскільки цим вони підтримали необхідні видатки на забезпечення військовослужбовців. «Ми можемо говорити, що до кінця року буде ритмічне фінансування заробітної плати і забезпечення Збройних Сил України. Також хочу підкреслити, що в рамках реформованої Національної поліції нам потрібно забезпечувати заробітну плату для працівників поліції. Окремо хочу підкреслити, що в проголосованому законопроекті є зміни, які дозволять вже в цьому році значно підвищити зарплати звичайним працівникам карного розшуку», — сказав він та принагідно закликав народних депутатів підтримати схвалений урядом законопроект про внесення змін до так званого «закону Савченко», щоб він не поширювався на тих, хто вчинив тяжкі та особливо тяжкі злочини, бо сьогодні цей закон дозволяє випускати таких злочинців на волю і вони повторно скоюють вбивство. «Вісім з половиною тисяч людей було випущено на волю, з яких 906 протягом тижня-двох скоїли повторні злочини, а це 27 убивств, 12 зґвалтувань, десятки грабежів», — поінформував В. Гройсман.


Коментуючи заклики, які лунали в сесійній залі про те, що краще 6 мільярдів гривень спрямувати на підвищення пенсій, прем’єр назвав їх популізмом та підкреслив, що «це можна зробити, але вже наступного року, якщо помножити ці 6 мільярдів на 12 місяців, то вже потрібно буде знайти 72 мільярди гривень». При цьому В. Гройсман нагадав, що з грудня цього року соціальні стандарти зростуть на 10 відсотків. «Цього, звичайно, надзвичайно мало, але це те, що ми можемо зробити, не ввівши країну в інфляційну прірву та в прірву економічного падіння», — підкреслив він.


Ще один ухвалений в цілому законопроект («Про внесення змін до Держбюджету на 2016 рік про використання кредиту уряду Республіки Польща на умовах пов’язаної допомоги) передбачає спрямування 100 мільйонів євро на фінансування проектів з розбудови прикордонної дорожньої інфраструктури та облаштування пунктів пропуску українсько-польського кордону.


Розпочалося ранкове засідання із розгляду низки законопроектів у гуманітарній сфері. Зокрема, парламентарії схвалили технічну поправку до прикінцевих положень Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення системи державного управління у книговидавничій сфері», яка передбачає, що положення про створення Українського інституту книги починає діяти не з 1 січня 2017 року, а вже з нинішнього року.


Представляючи законопроект про внесення змін до Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту інформаційного телерадіопростору України», голова Комітету з питань культури та духовності Микола Княжицький підкреслив, що цей документ є світоглядним, хоча й містить низку дискусійних моментів. «Чому, наприклад, актор, який учора виступав за анексію Криму, якщо він хоче гастролювати в Україні, має написати письмову заяву про те, що він підтримує територіальну цілісність України? Бо якщо це станеться, то люди будуть замислюватися, яким чином діяти по відношенню до нашої держави. Ми маємо примусити себе поважати», — підкреслив він та повідомив, що метою цього законопроекту є запровадження правового механізму захисту національної безпеки України в інформаційній сфері шляхом обмеження участі осіб-громадян держави-агресора, які активно підтримують окупацію території України та політику Російської Федерації щодо України, в театральних постановках, теле- та кінофільмах, проведенні гастрольних заходах, обмеження трансляції музичних творів за участі таких осіб.


Перший заступник глави парламенту Ірина Геращенко закликала колег не йти шляхом заборон, як це робиться в Росії, де, наприклад, закривається українська бібліотека, а підтримувати та розвивати українську культуру. А стосовно концертів таких гастролерів, то вона пропонує просто на них не ходити.


Після того, як за ухвалення цього законопроекту в першому читанні проголосували тільки 174 народних депутатів та не вдалося відправити його на доопрацювання до комітету, і документ було відхилено, М. Княжицький виголосив заяву, у якій закликав не брати участі в роботі Верховної Ради доти, доки цей законопроект хоча б не буде відправлено на повторне перше читання.


Перейшовши до освітнього блоку питань, Верховна Рада підтримала законопроект про внесення змін до Закону «Про наукову і науково-технічну діяльність».


За повною процедурою було обговорено проект закону «Про освіту». Доповідач, перший заступник голови Комітету з питань науки і освіти Олександр Співаковський повідомив, що під час підготовки до повторного першого читання законопроект було доопрацьовано в частині забезпечення права вибору в освіті, зокрема, права вибору закладу освіти та форми здобуття освіти, забезпечення автономії закладів освіти та академічних свобод для педагогічних працівників, регулювання економічної діяльності закладів освіти, атестації і сертифікації вчителів тощо.


Під час обговорення народний депутат Віктор Пинзеник заявив, що цей законопроект не дає відповіді на головне запитання: як забезпечити якісну освіту? «Він консервує існуючу систему, яку треба змінювати. Ми повинні відмовитися від фінансування установ та освоєння коштів і маємо перейти на оплату послуг, продукту. Кінцевим продуктом в освіті є високоосвічений спеціаліст, навчена дитина і саме цій меті має відповідати фінансування», — сказав він та висловив думку, що цей законопроект до другого читання не вдасться виправити належним чином, бо має йтися про зміну філософії.


Народний депутат Володимир Литвин підкреслив, що жоден закон не виконуватиметься, якщо не буде чітко записано, що освіта фінансується на рівні 7 відсотків від ВВП.


Лідер фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко висловила переконання, що для фінансування освіти й 7 відсотків мало, а потрібно закладати щонайменше 10 відсотків від ВВП. На її думку, не може так бути, що вчитель, який приходить до школи, отримує 2 тисячі гривень зарплати, тоді як поліцейські по 10 тисяч гривень. Щоправда, вона вважає, що, ухваливши законопроект у першому читанні, його можна належним чином підготувати до другого читання. З цим погодилися 270 народних депутатів, які підтримали законопроект «Про освіту» в першому читанні.


В цілому ухвалено законопроект про внесення змін до Закону «Про вищу освіту» (щодо працевлаштування випускників). В цілому схвалено законопроект про внесення змін до Закону «Про телебачення і радіомовлення» щодо уточнення умов розповсюдження програм телерадіоорганізацій у складі універсальної програмної послуги.

 

Сергій Мельник, Олександр Бригинець.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.