У полтавській галереї «Арта» відкрили виставку живописних робіт художниці Юлії Петушинської під гаслом «Мелодія мого літа».

 

Друзям, колегам, шанувальникам, мистецтвознавцям вона продемонструвала свої нові полотна фактично після дворічної перерви. Адже останнім часом, за її словами, було не до класичного малювання... Цю тендітну й водночас надзвичайно діяльну та хоробру жінку, засновницю першої в обласному центрі приватної галереї полтавці (й не лише вони) з кінця 2013 року звикли бачити в іншій іпостасі. Разом із однодумцями вона перебувала в найгарячіших точках столичного Майдану, обстоювала свободу та справедливість на численних акціях Революції Гідності у Полтаві.


Тоді довелося перекваліфікуватися на творця гасел і плакатів, якими рясніли такі збори. У Полтаві й Києві ще не забули її плакати з навдивовижу влучними й актуальними рядками з поезій Тараса Шевченка. Коли почалася війна з терористами, Юлія також однією з перших почала організовувати у своїй галереї постійні виставки-продажі картин, щоб зібраними коштами підтримати наших військових, стала волонтером. При цьому не переставала «дарувати» ворогам України плакати та сердиті шаржі. На це українофоби відповідали по-своєму: неодноразово обливали двері та стіни згаданої галереї фарбою, робили інші капості...


А про полеглих побратимів і тих, хто продовжує захищати Україну зі зброєю в руках, вона не забуває й сьогодні. Тож на відкритті виставки повідомила, що частину коштів, які вторгує за картини, також передасть на потреби військових через волонтерську команду «Полтавського батальйону небайдужих». Хоча з представлених в експозиції робіт постає інша Юлія. У них вона — тонкий лірик, захоплений красою природи і людських почуттів. На нових полотнах віддзеркалені її особисті враження, переживання, навіяні спогадами про минуле літо. Відчувається, що після гірких втрат художниця ще більше почала цінувати життя, помічати його найяскравіші барви.

Полтава.

 

Художниця Юлія Петушинська на відкритті виставки своїх робіт.


Фото автора.