У селі Пересопниця, що в Рівненському районі на Рівненщині, на батьківщині української Першокниги — Пересопницького Євангелія, уже п’ять років діє культурно-археологічний центр «Пересопниця» із музеєм, експонатами якого є й місцеві знахідки. 

 

І це не дивно, адже Пересопниця в давнину вважалася важливим княжим центром Київської Русі, мала середньовічний монастир, була багатою на події та ремісництво... Тож час від часу місцина видає на-гора предмети, які уособлюють тутешню минувшину і розкривають чимало таємниць.


Одна з найсвіжіших таких знахідок — срібна підвіска із зображенням святого Миколая. Її знайшов директор «Пересопниці» Микола Федоришин, який до того ж письменник, автор низки книжок, науковець-теоретик, археолог-практик. Часто місцеві мешканці бачать його з відерцем у руці — дослідник шукає артефакти у полі, по городах, на берегах.


— Найкраща пора для цього, — зазначає Микола Васильович, який, до речі, народився за декілька кілометрів від Пересопниці у сусідніх Сухівцях, — післядощова. Дощ розмиває землю і допомагає предметам «вилізти» на поверхню. Так познаходив різні уламки кераміки, знаряддя праці з кременю періоду кам’яного віку. А ось знайдена на городі підвіска із зображенням святого Миколая належить до періоду Київської Русі. Зокрема, це початок візантійської культури. Може, її і наш місцевий майстер робив. Але прийшла ця культура з Візантії. З одного боку зображення голови святого є літера «Н», яку можна читати як «Нікола». А використовували підвіску як ювелірну прикрасу. Носити її на шиї могли знатні люди. Підвіска, вважаю, унікальна, бо раніше ми знаходили шматочки прикрас, а тут — цілісний виріб.


Як зазначає Микола Федоришин, тутешня земля ховає ще багато цікавого, незвіданого, й одна з мрій археологів — знайти реальне місце розташування монастиря, де майже півтисячі років тому було написане Євангеліє, на якому присягають на вірність народу сучасні українські президенти.


Євген ЦИМБАЛЮК, краєзнавець.


Млинів 
Рівненської області.

 


На знімку: директор культурно-археологічного центру «Пересопниця» Микола Федоришин і знайдена ним срібна підвіска часів Київської Русі.


Колаж автора.