Меморіальну дошку відомому польському письменнику Ярославу Івашкевичу відкрили в Кропивницькому в рамках заходів ХІV Музичного фестивалю ім. Кароля Шимановського. Її встановили на фасаді колишньої Єлисаветградської чоловічої гімназії (нині — будинок обласного управління Державної служби надзвичайних ситуацій).


Ярослав Івашкевич народився в селі Кальник (нині — Вінницька область). У Єлисаветграді сім’я Івашкевичів поселилась 1904 року. Тут мешкали їхні родичі Шимановські, з яких походив майбутній видатний композитор Кароль Шимановський.


Найвизначнішим твором Івашкевича міжвоєнного двадцятиліття вважають його історичний роман «Червоні щити» (1934).


Після війни Івашкевич часто бував у Радянському Союзі і, зокрема, в Україні, підтримував інтенсивні творчі зв’язки з нашими письменниками. Він з гордістю говорив про те, що володіє українською мовою: «Українська мова мені не чужа, навпаки, вона була тією мовою, яка супроводжувала мене від самого дитинства. З того часу ця мова досягла великого розвитку, збагатилася новими словами, яких я вже не знаю, хоч і користуюся — з дитинства засвоєною — дуже гарною київською говіркою цієї мови».

Кропивницький.