Тисячам людей похилого віку з числа вимушених переселенців полегшили життя на Херсонщині. Їм розпочали видавати електронні пенсійні посвідчення, що є одночасно і платіжною картою державного Ощадбанку. Першим її отримав 63-річний донеччанин Василь Капцов (на знімку) і залишився подарунком дуже задоволений.

 


«Наша з дружиною квартира у найгарячішій західній частині Донецька, тому виїхали звідти ще в липні 2014 року, коли гуркотіло і палало все довкола. Тепер живемо у Херсоні, доглядаємо маленьку онуку. Виживаємо на пенсії, рахуємо копійки, а платіжна карта, що через мобільний телефон сповіщає про кожен платіж, у цьому допоможе. Та й як посвідчення пластик із чіпом просто надійніший від звичайної паперової книжечки. З ним можна не турбуватися, що він разом із сорочкою чи брюками потрапить під дощ чи просто до пральної машини і зіпсується. Але найголовніше, що пенсію за електронним посвідченням можна без проблем отримати будь-де — і на Херсонщині, і в підконтрольних Україні районах Донеччини та Луганщини. У мене в Донецьку залишилися дві сестри, котрі теж потребують допомоги й уваги. Я час від часу їх навідую, попри всі труднощі. Тому можливість отримати додаткові кошти у першому-ліпшому банкоматі з іншого боку лінії розмежування для мене особисто вочевидь не зайва. А загалом сподіваюся, що незабаром вільно отримуватиму свою пенсію за цією ж карткою і в самому Донецьку. Адже будь-яка війна рано чи пізно має закінчитися», — розповідає Василь Капцов.


Не менш суттєве значення має і те, що «гібридні» посвідчення-картки більш захищені від дистанційного шахрайства. Якщо шахрай під виглядом працівника служби безпеки першого-ліпшого фінансового закладу телефонує до господаря емітованої цим закладом картки і дізнається цифри його пін-коду та через Інтернет знімає з рахунка гроші, то із електронним посвідченням пенсіонера «цей номер не пройде». Адже повідомлення про кожну спробу зняти кошти з рахунка буде спершу надходити на мобільний телефон законного власника картки. І операцію він повинен підтвердити, ввівши спеціально згенерований код. А якщо підтвердження не відбулося, аферисти отримають дулю, а не чужі гроші. Тож переваги нової картки не тільки в її компактності й зручності.

 

Факт

У Херсонському регіональному управлінні Ощадбанку кажуть, що вже підготували для видачі переселенцям мало не дев’ятсот електронних посвідчень пенсіонера, передбачених цьогорічною постановою Кабінету Міністрів України № 167. Ще майже дві тисячі — у стадії оформлення. Для вимушених переселенців і вони самі, і можливість зняти свої гроші (як пенсію, так і адресну допомогу переселенцям від держави) в банкоматі будь-якого українського банку абсолютно безплатні.


Херсон.

Фото автора.