Активісти з райцентру Погребище на Вінниччині відпустили два автомобілі з побутовими відходами зі Львова, які утримували з понеділка 3 жовтня. Водії поїхали на розвантаження на київський сміттєспалювальний завод «Енергія». Ще три автівки залишаються заблоковані. Чому?
— Досягнуто домовленості з власниками відходів, що після розвантаження у Києві транспорт знову повернеться до нас, щоб забрати сміття, яке викинули біля полігона на узбіччі дороги, — повідомив кореспонденту «Голосу України» міський голова Погребища Анатолій Білик. — Частину його вже прибрали і вивезли. За їхніми словами, до Києва, на завод «Енергія».
Нагадаємо, починаючи з понеділка у Погребищі активісти не дають можливості розвантажити на місцевому полігоні твердих побутових відходів сміття, привезене п’ятьма автомобілями зі Львова. До райцентру ті заїхали без жодних погоджень чи дозволів місцевої влади. Напередодні водії ще семи машин розвантажили відходи самовільно і втекли. Учасники пікету вимагають забрати уже висипане сміття, частина якого лежить край дороги (про це йшлося у публікації «Сміття зі Львова пропонували розвантажити у... посадці край дороги», «Голос України» за 06.10.2016).
Міський голова Вінниці Сергій Моргунов вважає, що має бути порушено кримінальну справу за фактом несанкціонованого доправлення відходів зі Львова до області. «Раджу колезі зі Львова серйозно зайнятися питанням утилізації побутових відходів та розв’язанням проблеми полігона. Для цього можна, наприклад, залучити ресурси територіальних громад і спільно діяти», — зауважив С. Моргунов. Також він зазначив, що у Вінниці давно зрозуміли важливість утилізації відходів, а тому розробили декілька програм і комплекс заходів поводження з побутовим сміттям.

Вінницька область.