Делегація фахівців Генерального директорату лісового господарства Турецької Республіки на чолі із заступником гендиректора Алі Фуатом Уналу відвідала Закарпаття. Гості прибули, щоб обмінятися досвідом.

 

На Яблунецькому перевалі, що єднає Закарпатську та Івано-Франківську області, їх радо зустріли творчий гурток маленьких гуцулів із села Лазещина Рахівського району та начальник Закарпатського обллісмисливгоспу Валерій Мурга, його перший заступник Ігор Коцур, директори лісомисливських господарств: Ясінянського — Василь Теличук, Рахівського — Володимир Приступа, Великобичківського — Юрій Сойма. Їхні колеги з Турецької Республіки ознайомилися з практикою охорони лісу від пожеж, захисту від шкідників та хвороб, будівництва високоякісних лісових доріг, побачили систему санітарно-оздоровчих рубок і заліснення вирубок у високогірних лісових угіддях Карпат.
Спочатку біля КПП Говерлянського лісництва, що в селі Богдан Рахівського району, лісівники та фахівці-рятувальники ознайомили гостей із методами боротьби з вогнем у держлісфонді Закарпаття, презентувавши роботу протипожежної техніки. Опісля показали колегам розсадники лісництва і культури, які висаджують; презентували панорами вузьколісосічних рубок по 50 метрів, процес усихання ялинників та природне поновлення молодих дерев. Багато уваги було приділено лісозаготівлі й лісовідновленню, щоб зміцнювалися й розросталися продуктивні ліси високогірних Карпат.


Турецькі фахівці після побаченого запропонували розширити співпрацю в рамках міжурядової угоди у сфері лісового господарства.


Начальник Закарпатського облуправління лісового та мисливського господарства Валерій Мурга у свою чергу заявив, що лісівники Туреччини та Закарпаття домовилися про багатогранне співробітництво. Зокрема, ідеться про подальшу співпрацю з охорони лісів від шкідливих чинників, боротьбу з лісовими пожежами, відновлення молодих деревостанів та вирощування садивного матеріалу, управління охоронними територіями, планування екотуризму тощо. А спільний проект із запобігання й боротьби з пожежами — це спроба скоординувати роботу громадських організацій і державних структур регіонального та місцевого рівня, щоб розробити комплексний підхід до розв’язання проблеми сезонних пожеж і низки інших важливих питань.


— Я задоволений, що лісівники Туреччини зацікавилися досвідом українських фахівців, — каже В. Мурга. — Зі свого боку ми усвідомлюємо важливість і відповідальність активізації міжнародного співробітництва для вирішення лісівничих питань і розвитку екотуристичної інфраструктури Карпат. Нині, коли перед світовою спільнотою постало розв’язання глобальних екологічних проблем, міжнародна співпраця у сфері лісового господарства виходить на новий рівень. Збереження, примноження та відтворення лісів як головного чинника екологічної рівноваги на планеті стає спільним завданням держав і Європейського, і всіх інших континентів.


Закарпатська область.