Прикарпатське місто бере участь у всеукраїнському конкурсі «7 чудес України»

 

Днями до стародавнього града завітав керівник проекту Микола Томенко. У рамках презентації давньогалицької столиці він відвідав Галичину могилу, залишки Успенського собору та церкву Успіння Пресвятої Богородиці, храм Пантелеймона, Княжу криницю (на знімку), Старостинський замок, церкву Різдва Христового, музей караїмської історії та культури та інші пам’ятки. Ознайомившись з об’єктами історико-культурної спадщини давнього Галича, Микола Томенко високо оцінив шанси міста стати одним із семи чудес України. За словами гостя, для розвитку туризму в Галичі є всі можливості. Привабливості місту над Дністром надає побудована нова дорога Львів—Івано-Франківськ. Тепер справа за спорудженням відповідної інфраструктури. І в цьому питанні, на його переконання, є розуміння і підтримка з боку районної та місцевої влади.

 

 

Нагадаємо, що за ініціативи фонду Миколи Томенка «Рідна країна» цьогоріч проводиться п’ятий етап всеукраїнської акції «7 чудес України». Не випадково, за підсумками голосувань, місто Галич стало фіналістом вищеназваного етапу в номінації «Історичні міста та містечка», адже воно багате не тільки своєю історією, а й славиться архітектурними пам’ятками. Враховуючи роль міста, яке свого часу було столицею Галицько-Волинського князівства, та Галицької землі в державотворчих процесах України, 4 листопада 1994 року було створено Національний заповідник «Давній Галич» у межах історичного ареалу середньовічного міста. Тут майже на 80 кв. км розміщені пам’ятки загальнодержавного та світового значення. Варто зазначити, що у березні 1998 року Галич увійшов в Асоціацію малих і середніх міст України, а у вересні того ж року відбулося святкування 1100-літнього ювілею міста. З 2001 року Галич — член Асоціації міст західного регіону з розвитку туризму і ремесел.
Отже, для того щоб Галич переміг у конкурсі, необхідно проголосувати на сайті проекту «7 чудес України». Віддати свій голос представнику Івано-Франківщини можна за таким посиланням: http://7chudes.іn.ua/opytuvannya-2016/. Голосування триватиме до 7 листопада, а підбиття підсумків та церемонія нагородження переможців акції відбудеться 9 числа того ж місяця в Києві на території Києво-Печерської лаври. Після оголошення результатів акції оргкомітет бере на себе зобов’язання протягом наступного року з метою популяризації фіналістів акції підготувати та випустити про них фільми, а також виготовити різноманітну поліграфічну продукцію.

Івано-Франківська область.


Фото Миколи МАЦЮКА.