Міжгірський районний суд розглянув позов Національного природного парку «Синевир» до комунального підприємства «Музей лісу і сплаву на Чорній ріці», Міжгірського бюро техінвентаризації, державного реєстратора Міжгірської РДА та Синевирської сільської ради. Справа стосувалася незаконного відчуження Музею лісу і сплаву від Мінекології і створення на його базі комунального підприємства. Повернення цього об’єкта в державну власність і відновлення його роботи домагався Геннадій Москаль з часу призначення його на посаду голови Закарпатської ОДА. Отже, суд повністю задовольнив позов, повідомили «Голосу України» з прес-служби ОДА. Рішення Синевирської сільради щодо оформлення права власності на Музей за обласною радою визнано протиправним, а свідоцтво на право власності та державна реєстрація про спільну комунальну власність скасовано. Після набуття постановою чинності Музей лісу і сплаву буде повернуто Мінекології України.


Історія з цим унікальним об’єктом така. У березні 2008 року обласна рада з грубим порушенням законодавства відібрала у держави Музей лісу і сплаву, однак нічого не зробила для його розвитку. Унікальний туристичний об’єкт, який постраждав від руйнівних паводків 1998-го і 2001 років, перебуває у вкрай занедбаному стані, а щоб його відродити, необхідні значні кошти. Це зможе зробити Міністерство екології та природних ресурсів, залучивши кошти Євросоюзу, призначені для різних екологічних проектів. Як зазначив Геннадій Москаль на суді, створене обласною радою комунальне підприємство «Музей лісу і сплаву» було фіктивним: існувало тільки на папері, його керівника давно звільнено.


Минулого місяця Синевирська сільрада скасувала рішення свого виконкому від 2008 року про оформлення права власності на Музей за обласною радою, оскільки це рішення було незаконним. І ось тепер рішення суду дасть можливість відродити цей унікальний у Європі об’єкт.

Закарпатська область.